Севиля остава господаря на Лига Европа, печелейки за трети пореден път трофея в турнира! Тимът на Унай Емери сътвори впечатляващ обрат срещу Ливърпул, след като до почивката губеше с 0:1, но с невероятно второ полувреме спечели битката с 3:1.

В герой за андалусците се превърна капитанът Коке, който заби две попадения за успеха, а едно добави Кевин Гамейро. Така Севиля стана рекордьор по трофеи в турнира с общо пет, като преди това има два от турнира за Купата на УЕФА.

През първото полувреме "мърсисайдци" имаха на три пъти основателни претенции за дузпа за игра с ръка на севилци в тяхното наказателно поле. Реферът Йонас Ериксон от Швеция подмина и трите положения.

Ливърпул пък загуби втори финал този сезон, след като по-рано през сезона "мърсисайдци" отстъпиха на дузпи от Манчестър Сити в турнира за Купата на Лигата в Англия. 


Севиля започна с повече самочувствие и опита да натисне съперника в неговата половина. "Мърисисайдци" обаче стояха много стабилно и не позволиха сериозна опасност пред своя страж Симон Миньоле. Постепенно играчите на Клоп отблъснаха натиска на испанците и дори създадоха някои добри ситуации за гол.

В 11-ата минута Фирмино нахлу в наказателното поле и топката бе чукната с ръка от защитник на Севиля. Съдията Йонас Ериксон трябваше да отсъди дузпа, но остана безмълвен. Малко след това Стъридж стреля с глава, но твърде леко и топката бе изчистена пред голлинията от Карисо.

В 24-ата отново английският нападател бе изведен на отлична позиция и стреля по диагонала, но вратарят Сориа спаси. Малко след това Севиля стигна до първото си опасно положение - Гамейро стреля със задна ножица, а топката профуча покрай страничната греда.

Длъжникът досега за Ливърпул Стъридж все пак показа своя момент на брилянтност и най-накрая разпечата врата. Нападателят получи топката в наказателното поле и с външен фалц намери в далечния ъгъл на Сориа.

Ливърпул успя да вкара и втори гол чрез Ловрен, който с глава заби топката в мрежата, но попадението заслужено не бе зачетено заради засада на Стъридж. В края на полувремето Ливърпул имаше нови справедливи претенции за дузпа, след Криховяк с ръка спря пас на Стъридж в наказателното поле, но отново реферът Ериксон оставя играта да продължи. Така двата отбора се прибраха на почивката при резултат 1:0 за Ливърпул.

Второто полувреме обаче започна ударно за Севиля. Още с първата атака Мариано проби отдясно и центрира ниско, а Гамейро отблизо засече топката за 1:1. Секунди по-късно испанците можеха да направят пълен обрат. Отново Гамейро се измъкна от английската защита сам срещу вратаря Миньоле, но се засуети и в последния момент топката бе блокиран от Коло Туре.

В тези минути футболистите на Ливърпул не знаеха къде се намират. За сметка на това Севиля бе в стихията си. Гамейро направи пореден страхотен пропуск, стреляйки фронтално от няколко метра в наказателното поле, но право в Миньоле, който спаси. В 63-ата минута Севиля направи пълен обрат. Капитанът Коке вкара за 2:1 с точен удар от границата на наказателното поле.

"Мърсисайдци" буквално изпаднаха в нокдаун, а испанците правеха каквото си искат на терена. В 70-ата минута Коке довърши Ливърпул с втори гол, след като получи топката в наказателното поле и с удар по диагола простреля Миньоле. В лагера на "мърсисайдци" имаше претенции за засада, но такава нямаше. До края на мача Ливърпул не можа да покажи прословутия си дух и сдаде битката за трофея.

Ливърпул - Севиля 1:3

1:0 Стъридж 35
1:1 Гамейро 46
1:2 Коке 63
1:3 Коке 70

Ливърпул: Миньоле, Клайн, Ловрен, Туре (82 - Бентеке), Морено, Милнър, Джан, Лалана (73 - Алън), Коутиньо, Фирмино (69 - Фирмино), Стъридж

Севиля: Сориа, Мариано, Рами (78 - Колодзейчак), Карисо, Ескудеро, Криховяк, Н'Зонзи, Коке, Банега (90 - Банега), Витоло, Гамейро (89 - Ибора)