Големият мач дойде! Довечера воденият от Юрген Клоп (48 г.) Ливърпул ще премери сили на финала в Лига Европа срещу Севиля.

Залогът е голям, победителят ще спечели място в Шампионската лига наесен, а това означава и че бъдещето на двата клуба е поставено на карта.

Чисто статистически погледнато обаче, шансовете на Клопо не изглеждат никак добри.

Юрген Клоп завладя сърцата на хората в Ливърпул толкова бързо, колкото и "Бийтълс". А сега иска да донесе на клуба и първи трофей в Европа за последните 11 г. "Сега искаме всичко и ще дадем всичко от себе си в името на този прекрасен отбор", предупреди немецът.

Ако успее, той ще се пребори с едно проклятие, което го преследва. А именно - загубил е последните си 4 финала като треньор

Единственият му досега международен финал беше този в Шампионската лига през 2013 г., който беше загубен от Борусия Д с 1:2 от Байерн. Освен това на сметката на Клоп има и два загубени финала за Купата на Германия - през 2014 г. (от Байерн) и 2015 г. (Волфсбург).

А начело на Ливърпул загуби с дузпи тази година от Манчестър С на финала за Купата на лигата. Единственият му успех на финал до момента датира от 2012 г., когато Борусия Д отнесе Байерн с впечатляващото 5:2.

Напук на крайно негативната си серия Клоп се опитваше до последно да сваля напрежението от играчите си и особено в последните мачове редовно даваше почивка на титулярите си. Все пак залогът в Базел е голям - първи европейски трофей от 2005 г. насам и класиране за Шампионската лига наесен. Алтернативата е гледане на европейските турнири по телевизията, защото "червените" не успяха да се класират за тях през Висшата лига.

Иначе няма никакво съмнение, че докъде ще го докара Ливърпул срещу Севиля, зависи най-вече от Клоп. Харизматичен, забавен, понякога непочтителен и скандален тип, който е всички друго, но не и Нормалния, за който се представи през есента на "Енфийлд". 

Той разчита и на съвременните технологии, и на психологически похвати, които съчетава с мощна преса и футбол на скорост. Но поне засега не му връзва особено срещу испански отбори - 5 победи, 3 равни и цели 5 загуби.

Никой обаче няма да се вълнува от тази статистика, ако, считано от довечера, немецът започне да носи купи и да връща славата на славните някога мърсисайдци. Които за последните 10 г. имат спечелена само едва Купа на лигата (2012 г.).

Има Волфсберг, превод "7 дни спорт"