Новият Майкъл Оуен - такъв прякор сложиха на Бен Уудбърн, след като младокът подобри рекорда на вече бившата звезда на Ливърпул. Откъде обаче се взе той. Уелсец е. Роден е в Чешир на 15 октомври 1999 г. Присъединява се към академията на "червените" още като 7-годишен.

Още от малък той е привилегирован. По принцип, когато Ливърпул привлече млади играчи, те се обучават в гимназия Рейнхил и им се намира къща на тях и родителите им в Рейнхил, за да могат да са близо до академията в Къркби. Родителите му обаче искаха синът им да се чувства по-специален и уредили клубът да праща всеки ден кола с личен шофьор до дома му в Чешир.

Шефовете на академията още в началото видели таланта на младока, но тяхната грижа към него всъщност е основният фактор за неговото развитие. Клубът го обгрижваше постоянно и вече започва да извлича дивиденти.

Роден е в Англия, но заради баба му и дядо му уелсци избира да играе за Драконите. И понеже е уелсец и може да играе еднакво добре навсякъде в атака, е сравняван и с Арън Ремзи. Дебютира за родината с победа срещу Англия с 1:0 за националния тим до 16 г. Нещо, което му се е случвало и на Ремзи. Бен играе гарнитури на Уелс, като беше капитан на тима до 17 г. и въпреки възрастта си беше привлечен и при 19-годишните.

В младежките гарнитури на Ливърпул Уудбърн също блести. Впечатли треньорския екип по време на лятната подготовка с гол в контрола с Уигън. Тогава Клоп обаче не беше на мнение, че талантът е готов за големите. Запитан дали би го взел в първия отбор, немецът отговор:

"Разбира се, че не? Бен е на 16. Разбира се, че не бих го взел." Е, този месец той подписа първия си професионален договор с Ливърпул. Далеч не е толкова бляскав като на батковците, тъй като ще взема само по 50 хил. евро на година, но пък никак не е зле като за 17-годишен.