Ливърпул обърна с 2:1 Стоук Сити на "Британия Стейдиъм" и направи голяма крачка към място в Топ 4 и Шампионската лига.

Домакините дръпнаха в резултата чрез Джон Уолтърс (44), но червените стигнаха до победата и трите точки след попадения на бразилските си перли - Коутиньо (70) и Фирмино (72).

След този успех Ливърпул събра 63 точки и дръпна с цели 9 на Арсенал и Юнайтед в битката за място сред първите четири. Трябва да се отбележи обаче, че "червените дяволи" и "артилеристите" имат три мача по-малко от мърсисайдци. 

Иначе срещата на "Британия" предложи страхотен футбол, с множество положения пред двете врати, красиви попадения и в крайна сметка заслужена победа за Ливърпул.

Това бе първи шампионатен успех на "червените" за 2017 година далеч от "Анфийлд".

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/iU7G4qtjE_g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>


Ливърпул започна срещата с доста любопитен състав, след като Юрген Клоп бе оставил на пейката Филипе Коутиньо, Роберто Фирмино и Лукаш Лейва, а титуляри започнаха Жоел Матип, Трент Александър-Арнолд и Бен Уудбърн.

Това определено се отрази на играта на червените, които в първоначалните минути бяха тотално надиграни от Стоук и едва връзваха три точни паса. Домакините дори вкараха гол още в третата минута, но попадението на Шакири правилно бе отменено поради засада.

Последваха нови положения за Стоук, но те бяха пропуснати последователно от Арнаутович, Уолтърс и Берахино. Постепенно гостите живнаха и успяха да изнесат играта в по-предни позиции, но рядко достигаха до наказателното поле на противника.

В 15-ата минута Милнър напредна през центъра и стреля мощно, но топката профуча до гредата. Малко по-късно играта бе спряна, тъй като Джо Алън получи неприятна контузия в бедното и бе заменен от друг бивш играч на Ливърпул - Чарли Адам.

След половин час игра Стоук изпусна уникален шанс. Арнаутович навърза отбраната на гостите и стреля мощно, но Миньоле спаси. Нападателят на Стоук обаче се добра до ново страхотно положение, като този път от малкия пеналт стреля в аут.

Това бяха силните минути на домакините, но те не се възползваха и пропуснаха да вкарат. В 44-ата минута Ливърпул скочи за дузпа, за единоборство на Питерс срещу Уудбърн.

Съдията Майк Дийн обаче даде сигнал играта да продължи и при ответната атака Стоук вкара. Шакири направи страхотен пробив отдясно, след което намери отлично Джон Уолтърс и той с глава опъна мрежата за 1:0.

Второто полувреме започна със смени за Ливърпул, като в игра се появиха Роберто Фирмино и Филипе Коутиньо, които замениха младите Александър-Арнолд и Уудбърн. Стоук обаче стигна до нов изключителен шанс за гол.

В 54-ата минута Чарли Адам се озова сам срещу Миньоле, но не успя да го преодолее от три метра. Три минути по-късно и Ливърпул се добра до положение. Тогава Фирмино се пребори за една топка отдясно и стреля от воле, но Грант показа класа и отрази.

След един час игра домакините скочиха за дузпа, но такава правилно не им бе дадена. Постепенно Ливърпул взе инициативата, натисна здраво и заслужено стигна до изравняването. В 70-ата минута след продължителна атака, топката достигна до Коутиньо, който от точката на дузпата опъна мрежата за 1:1.

Това обаче не бе всичко и само след две минути червените отново изригнаха. Фирмино се откъсна зад защитата на Стоук и със свирепа тупалка от дъгата на пеналта едва не скъса мрежата за 1:2. Невероятен обрат, но Стоук можеше бързо да изравни.

В 73-ата минута Миньоле направи спасяването на мача, като отрази топката с удар от един метър и така запази преднината на отбора си. Постепенно Ливърпул успокои играта и заложи на многоходови разигравания. До края не се случи нищо запомнящо се и червените заслужено си взеха победата и трите точки.

Стоук Сити - Ливърпул 1:2

Голмайстори: 

1:0 Джон Уолтърс (44)
1:1 Коутиньо (70)
1:2 Фирмино (72)

Стоук Сити: Грант, Джонсън, Шоукрос, Инди, Питерс, Шакири, Алън, Камерън, Арнаутович, Уолтърс, Берахино 

Ливърпул: Миньоле, Клайн, Ловрен, Клаван, Матип, Милнър, Джан, Вайналдум, Александър-Арндолд, Уудбърн, Ороги