Ливърпул направи много важна крачка в борбата за място в Топ 4, след като в мач от 33-ия кръг на Висшата лига надделя с 1:0 като гост на Уест Бромич.

"Мърсисайдци" съвсем заслужено си тръгнаха като победители от "Дъ Хоутърнс" с гол на Роберт оФирмино в самия край на полувремето. След почивката попадение на бразилеца не беше зачетено заради засада, а малко преди това той пропусна да сложи точка на спора от великолепна позиция. В самия край на срещата Симон Миньоле пък направи блестящо спасяване, благодарение на което Ливърпул спечели.

С успеха "червените" събраха 66 точки и изместиха от 3-то място Манчестър Сити (64), който обаче е с мач по-малко. Уест Бромич пък остава на 8-ма позиция с 88 т.


"Дроздовете" започнаха мача много настървено и стигнаха до няколко удара, които обаче не се увенчаха с гол. Четвърт час след първия съдийски сигнал и Ливърпул създаде опасно положение. Тогава Якоб допусна грешка, което позволи на Коутиньо да напредне и да изведе Фирмино, но диагоналният шут на нападателя не попадна в целта. Уест Бромич отговори чрез Шадли, който засече от непосредствена близост, но и неговият мерник изневери.

Срещата продължи да бъде на високи ниво и "червените" упражниха сериозен натиск, но липсваше завършващият удар. В 36-ата минута домакините организираха контра като по учебник, при която Ливърмор изведе Робсън-Кану, уелският национал се освободи от персоналния си пазач, но изстрелът му беше под всякаква критика и по никакъв начин не затрудни Миньоле.

Така се стигна до 45-ата минута, когато логичното се случи и Ливърпул поведе. След центриране Лейва отклони кълбото, Фирмино изпревари няколко противникови футболисти и с глава вкара 11-ия си гол през сезона във Висшата лига, с което надмина постижението от дебютната си кампания на Острова.

След почивката Ливърпул имаше тотално надмощие и Ориги се освободи чудесно, но ударът му излезе аут. Малко по-късно Фирмино пропусна брилянтна възможност да сложи точка на спора. Бразилският национал беше намерен с пас от десния фланг абсолютно непокрит на чиста позиция, но изстрелът му профуча малко над напречната греда пред невярващия поглед на Юрген Клоп.

След час игра нападателят все пак се разписа, но голът правилно не беше зачетен заради засада. Уест Бромич се окопити малко по-късно и се опита да наложи натиск, но защитата на Ливърпул се справяше безупречно с напечените ситуации. В 74-ата минута Клайн изпусна резервата МакКлейн на опасна позиция, но беше добре подсигурен и топката бе изчистена в решаващия момент.

Малко по-късно Ориги набра скорост и премина през трима противникови играчи като на парад, след което спечели фаул на удобна за центриране позиция. Зад топката застана обичайният заподозрян Коутиньо, който опита директен шут, получи се рикошет и Ливърпул спечели корнер, след което защитата на "дроздовете" се справи с напечената ситуация. В 80-ата минута Джан стреля неточно.

В ответната атака домакините не изравниха като по чудо. Рондон изведе Филипс очи в очи с Миньоле, който обаче напусна голлинията си точно навреме и успя да отрази удара халфа, който не можеше да повярва, че не възстанови равенството. С това спасяване вратарят напрактика донесе успеха за Ливърпул. В продължението пък току-що появилият се на терена Алберто Морено не успя да вкара на празна врата, след като стражът на Уест Бромич Фостър се беше включил в атака.

Уест Бромич – Ливърпул 0:1

Голмайстори: 0:1 Фирмино (45)

Уест Бромич: Фостър, Доусън, Макоули, Еванс, Брънт, Флетчър, Якоб (64-МакКлейн), Ливърмор, Филипс, Шадли (61-Морисън), Робсън-Кану (60-Рондон)
Мениджър: Тони Пулис

Ливърпул: Миньоле, Клайн, Ловрен, Матип, Лукаш Лейва, Милнър, Джан, Вайналдум, Коутиньо (90-Морено), Фирмино, Ориги (81-Стъридж)
Мениджър: Юрген Клоп

Стадион: "Дъ Хоутърнс"
Съдия: Джон Мос
Жълти картони: Брънт, Робсън-Кану, Еванс (Уест Бромич); Лейва (Ливърпул)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ydJNtFzPq4Q" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>