За четвърти този сезон Ливърпул не успя да вкара гол на Саутхемптън и след 0:0 на „Анфийлд” загуби важни точки в битката за място в Топ 4. Освен в двата мача за първенство мърсисайдци загубиха на два пъти от съперника си с по 0:1 за Купата на Лигата. 

До почивката Червените не направиха нещо кой знае какво в атака, а след нея се подобриха, но не стигнаха до попадение, като изпуснаха и дузпа благодарение на Джеймс Милнър. 

Така те имат 70 точки, но ще трябва да потреперят още за позицията си, тъй като 5-ият Манчестър Юнайтед изостава с 5 точки, но има и два мача по-малко. Светците имаха своите моменти и при малко повече шанс можеха и да измъкнат победата. Те са 10-и с 42 точки. 


Клоп не направи промени в състава си, като пусна същите 11 от победата над Уотфорд. Филипе Коутиньо бе на линия, въпреки че получи контузия на „Викаридж Роуд”. За гостите Уорд-Праус замени Нейтън Редмънд, като това бе единствената промяна. 

Началото бе доста спокойно, като домакините не успяваха да направят нищо, за да затруднят вратаря на Светците, въпреки че владееха повече топката. В 15-ата минута Фирмино успя да отнеме една топка пред наказателното поле, но ударът му бе блокиран. 

Като цяло Червените продължаваха да доминират, но за пореден път им липсваше острота в последната третина и центриранията не носеха нищо опасно. Коутиньо опита късмета си от над 30 метра в 24-ата минута, но прати топката право в ръцете на Форстър. 

Саутхемптън също не правеше нещо кой знае какво в предни позиции, макар и рядко да минаваше центъра. В 34-ата минута Фирмино стреля, но твърде слабо. Нов опит на Джан стигна до ръцете на Форстър, но така или иначе липсата на идеи в атака логично доведе до 0:0 на почивката. 

След нея ситуацията на терена не се промени особено, въпреки стремежа на домакините да бъдат по-остри в атаките си. Клоп изглеждаше все по-нервен и беснееше край страничната линия. 

В средата на втората част Ливърпул получи отличен шанс да вкара. В 64-ата минута Джак Стивънс игра с ръка в наказателното поле точно пред рефера Боби Мадли, който нямаше голям избор освен да отсъди дузпа. 

Джеймс Милнър, който не бе изпуснал наказателен удар през целия сезон, стреля остро в десния долен ъгъл, но Форстгър отгатна посоката и с отличен плонж успя да спаси и да запази нулевото равенство. 

Все пак с напредване на времето атаките на Ливърпул станаха по-опасни, като една от причините за това бе и влизането на Даниел Стъридж, който първо намери Коутиньо, който стреля във Форстър, а след това сам излезе на чиста позиция в 78-ата минута, но ударът му не бе достатъчно силен, а освен това прати топката право в ръцете на вратаря. 

Гостите отговориха с опасна контра, при която Тадич не успя да намери свободния Лонг пред Миньоле иначе за домакините драмата щеше да стане пълна. Последва нов опит на Стъридж, но покрай близката греда, а след това Лалана не успя да преодолее Форстър. 

Удар на Джан рикошира в тялото на съперник и топката прелетя покрай вратата в 88-ата, а след това при една от контрите на гостите Миньоле игра с ръка извън наказателното поле, но му се размина. 

В добавеното време Форстър отрази с глава на Марко Груич и това окончателно означаваше, че домакините няма да успеят да спечелят този мач. 

Ливърпул – Саутхемптън    0:0

Ливърпул: Миньоле, Клайн, Матип, Ловрен, Милнър, Лукас (69 Лалана), Вайналдум (87 Груич), Джан, Фирмино, Коутиньо, Ориги (69 Стъридж)
Саутхемптън: Форстър, Седрик, Стивънс, Йошида, Бъртранд, Уорд-Праус, Ромеу, Дейвис, Тадич, Габиадини (69 Лонг), Буфал (61 Редмънд)