Ливърпул направи решаваща крачка към Топ 4, след като срази Уест Хям с 4:0 насред „Лондон Стейдиъм” в предпоследния си мач от сезона. 

Мачът бе считан за доста труден, но с два гола на Филипе Коутиньо и по един на Даниел Стъридж и Дивок Ориги, хората на Юрген Клоп не оставиха съмнение в превъзходството си. Те удариха и три греди. 

Така Червените имат 73 точки и отново са трети, като имат точка пред Манчестър Сити и 4 пред 5-ия Арсенал, които са с мач по-малко. Триумф срещу вече изпадналия Милъзбро в последния кръг ще гарантира място в четворката за мърсисайдци. 

Те завършиха сезона с 4 победи и едно равенство в мачовете си в Лондон, като за първи път не загубиха нито веднъж в столицата от сезон 1988-89, което е забележително. 

Домакините нямаха особени шансове, въпреки че ако бяха изравнили при едно положение малко преди почивката, можеше и да бъде различно. Те са 12-и с 42 точки. 


И в двата отбора имаше по две промени, като Лалана и Стъридж се появиха вместо Лукас и Фирмино, които бяха под съмнение, като единствено халфът попадна в групата. Нордвайт и Фернандес замениха Нобъл и Куяте.   

Първото положение се откри пред Сам Байръм, който остана свободен отдясно на наказателното поле, но диагоналният му удар премина покрай вратата. Ливърпул отговори с остър удар на Стъридж, но Адриан спаси. 

В 11-ата минута Матип засече с глава от корнер от чиста позиция, но прати топката в напречната греда, след като първо тя рикошира в земята. Коутиньо стреля във вратаря малко след това, а опит на Стъридж премина покрай целта. 

Гостите играеха по-добре и напрежението пред вратата на Чуковете бе факт. Домакините обаче отговориха с опасен удар на Фернандес, който Миньоле спаси, след като видя късно топката. 

Мърсисайдци имаха инициативата, но последваха минути без сериозни положения. В 33-ата минута диагоналният удар на Стъридж не бе точен, но малко след това той се реваншира като даде аванс на Ливърпул. Това бе едва третият му гол за сезона в първенството. 

Лошо пизициониране на защитата на домакините помогна на нападателя да се измъкне сам срещу вратаря. Фонте покри засадата, а Стъридж без проблеми преодоля Адриан, за да вкара на празна врата.  

Малко преди почивката гостите си отдъхнаха, след като при едно положение домакините два пъти удариха греда. Лансини изпълни корнер, а Андре Аю бе сам на далечната греда. Той обаче стреля в гредата, а след като топката се върна при него, при което той пак я прати в рамката, след което Миньоле улови. 

След почивката гостите продължиха да имат предимство и бързо решиха нещата в своя полза. Стъридж и Лалана пропуснаха добри положения, преди в 57-ата минута Коутиньо да вкара гола на спокойствието. Вайналдум прати топката в напречната греда от въздуха, след това обаче бразилецът овладя, измъкна се и с прецизен удар реализира.  

В 62-ата минута интригата окончателно приключи, макар и при спорни обстоятелства. Вайналдум игра с ръка в наказателното поле на гостуващия тим, което не впечатли съдията. Мърсисайдци направиха контра, при която холандецът намери Коутиньо, който нямаше проблеми да вкара отново. Домакините бяха ядосани, но това не им помогна. 

Последва удар на Ориги в гредата, след като белгиецът опита късмета си от двайсетина метра. Това бе третия удар в рамката за гостите и 5-и в мача. 

В 76-ата минута Дивок Ориги също се разписа. Стъридж се подигра с Кресуел отдясно, след което намери Лалана. Неговият удар бе спрян от Адриан, Вайналдум не успя да стреля добре, но белгиецът бе на точното място и отклони в мрежата. 

В оставащото време победата на гостите можеше да бъде и по-убедителна, тъй като те направиха още няколко пропуски, но със сигурност са останали доволни и от този резултат. 

Уест Хям – Ливърпул    0:4

0:1    Стъридж 35
0:2    Коутиньо 57
0:3    Коутиньо 62
0:4    Ориги 76

Уест Хям: Адриан, Фонте (55 Флечър), Рийд, Колинс, Байръм, Фернандес, Нордвайт, Кресуел, Лансини, Аю (77 Снодграс), Кайери (55 Фегули)
Ливърпул: Миньоле, Клайн, Ловрен, Матип, Милнър, Джан, Вайналдум, Лалана (89 Груйч), Коутиньо (89 Уудбърн), Ориги, Стъридж (86 Лукас)