Ливърпул ще стиска палци за Аякс във финала на Лига Европа срещу Манчестър Юнайтед в сряда не само заради омразата между двата английски клуба, но и заради позициите си за влизане в групите на Шампионската лига.

Четвъртото място на мърсисайдци в крайното класиране на Висшата лига ги праща на плейоф от два мача за влизане в групите на най-престижния европейски клубен турнир.

Момчетата на Юрген Клоп ще бъдат част от Нешампионския поток. Заради пробива си до финала на Лига Европа през миналия сезон, Ливърпул ще бъде сред петте поставени и ще избегне тежък жребий.

Към момента 5-кратният европейски клубен шампион е №34 по коефициент с 56.135 и това означава, че тимът със сигурност ще избегне Севиля (№8 с коефициент 112.942), Наполи (№17 с 88.666) или Рома (№37 с 53.666), Динамо Киев (№25 с 67.526) и.... Аякс (№26 с 67.212), в случай, че колосът от Амстердам загуби от Юнайтед в сряда.

При този вариант сред непоставените ще бъде Спортинг Лисабон, атаката на който е воден от голмайстор №2 в Европа този сезон Бас Дост. Холандецът наниза 34 шампионатни гола и отстъпи само пред Лео Меси от Барса.

Ако обаче Аякс надвие Манчестър Юнайтед, ще влезе директно в групите на Шампионската лига, а Спортинг ще бъде един от петте поставени клуба на жребия за плейофите. Историята показва, че третият в крайното класиране на Португалия не е сред най-желаните противници на жребиите за влизане в Шампионската лига.

През миналия сезон Рома изтегли Порто и италианците отпаднаха с общ резултат 1:4. През сезон 2014/15 късата клечка изтегли Лил, който падна от "драконите" на два пъти, без да вкара гол.