Ливърпул видя сметката на трагичен Арсенал, след като смаза лондончани с 4:0 в голямото дерби от 3-ия кръг на Висшата лига, играно на "Анфийлд".

Роберто Фирмино (17) даде тон на шоуто, а в 40-ата минута Садио Мане с изумително изпълнение удвои преднината на домакините. За първите 45 минути "топчиите" не само играха безобразно слабо, но и не отправиха нито един точен изстрел и логично се оттеглиха на почивката с пасив от 0:2.

В 57-ата минута след няколко пропуска името си сред голмайсторите записа и Мохамед Салах, който при попаденията пробяга почти цели терен с топка в крака. Крайното 4:0 оформи резервата Даниел Стъридж. За целия мач пък гостите така и не уцелиха вратата на Лорис Кариус.

В класирането Ливърпул събра 7 точки и се изкачи в челото на таблицата, докато Арсенал остава с едва 3 т. и се намира на 16-то място.


Лорис Кариус застана на вратата на Ливърпул, а в предни позиции започнаха Роберто Фирмино, подпомаган от Садио Мане и Мохамед Салах. Арсен Венгер направи няколко промени, сравнение със загубата с 0:1 от Стоук Сити в предния кръг. В игра се завърнаха изтърпелият наказание капитан Лоран Косчелни и възстановената звезда Алексис Санчес. Дани Уелбек изненадващо беше предпочетен пред новото попълнение Александър Лаказет, който седна на пейката. Роб Холдинг стартира за сметка на Сеад Коласинак.

Първото интересно положение създадоха домакините чрез Салах, който проби по дясното крило, но подаването му беше твърде високо за Мане. Косчелни не изчисти добре, което позволи на Алберто Морено да стреля, но покрай целта. Арсенал отговори в следващата атака, когато Санчес изведе Уелбек, който от трудна позиция прати топката над напречната греда.

След 10 минути игра Ливърпул пропусна златен шанс да поведе. При атака по левия фланг Емре Джан и Морено направиха чудесно двойно подаване, при което германският национал намери Салах на далечната греда. Египтянинът засече пред опразнената врата, но в последния момент Петър Чех с фамозна намеса изби, докато "Анфийлд" се готвеше да ликува.

След малко повече от четвърт час игра "мърсисайдци" все пак откриха резултата. Арсенал сбърка при изнасянето на топката, последва светкавична контра, при която Джо Гомес центрира отдясно и връхлитащият Фирмино с глава матира Чех за 1:0! Защитата на лондончани продължи да играе безобразно и малко по-късно Джордън Хендерсън беше близо до втори гол, но мерникът му изневери. В средата на полувремето Салах беше изведен и шутира, но Чех отново го спря.

В 27-ата минута Салах най-накрая успя да се разпише, но голът не беше зачетен заради засада при подаването на Джан. По-късно Мане стреля от воле, но покрай целта. В тези минути лондончани се представяха хаотично, играта им в защита беше под всякаква критика, а в атака не можеха да създадат нищо интересно. Така в 40-ата минута логичното се случи и Ливърпул удвои преднината си. Соловият гений на Мане си каза думата, след като той финтира защитник и с прекрасен удар в далечния ъгъл не остави никакви шансове на Чех за 2:0!

До края на полувремето резултатът остана непроменен, а за тези 45 минути Арсенал не отправи нито един точен към вратата на Кариус. На почивката Венгер взе мерки и смени Аарън Рамзи с Франсиско Коклен. Това обаче не доведе до нужните промени и в 54-ата минута Начо Монреал буквално подари топката на Салах, който напредна, но отново Чех се оказа последна преграда пред бившия нападател на Рома.

180 секунди по-късно африканецът най-накрая вкара. Арсенал изпълни корнер, при който Салах открадна топката, пробяга повече от половината терен и с шут в долния ляв ъгъл направи кошмара на гостите пълен – 3:0! Венгер не се предаде и пусна на терена френското дуо Оливие Жиру – Лаказет. В 69-ата минута първият свали с глава към купеният от Олимпик Лион нападател, но той не уцели вратата.

В ответната атака Чех, макар и допуснал три гола, за пореден път спаси вратата си, този път след изстрел на Мане. Така се стигна до 78-ата минута, когато и резервата Даниел Стъридж записа името си сред голмайсторите, след като беше точен с глава. До края не падна нов гол и Ливърпул спечели съвсем заслужено.

Ливърпул - Арсенал 4:0


Голмайстори: 1:0 Фирмино (17), 2:0 Мане (40), 3:0 Салах (57), 4:0 Стъридж (78)

Ливърпул: Кариус, Гомес, Матип, Ловрен, Морено, Хендерсън, Джан (83-Груич), Вайналдум, Мане (74-Стъридж), Салах, Фирмино (80-Милнър) 
Мениджър: Юрген Клоп

Арсенал: Чех, Косиелни, Холдинг, Монреал, Белерин, Рамзи (46-Коклен), Окслейд-Чембърлейн (62-Лаказет), Джака, Йозил, Уелбек, Санчес (62-Жиру)
Мениджър: Арсен Венгер 

Ливърпул, ст.: "Анфийлд"
Съдия: Крейг Полсън
Жълти картони: Ловрен, Гомес (Ливърпул); Уелбек, Джака, Йозил, Холдинг (Арсенал)


<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/3i0sYie-3cE?ecver=1" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>