Расисткият скандал между капитана на националния отбор Светослав Дяков и бразилеца Ели Маркес от „Оборище“ възмути футболна Европа. Скандалът избухна след мач между втория тим на „Лудогорец“ и тима от Панагюрище (1:1) в събота.

Редица авторитетния издания и вестници отразиха случая, като не пропускат да отбележат, че в най-великата игра няма място за расизъм.

„Обвиниха емблемата на националния на България, че обижда на „маймуна“ – написа френският вестник „Екип“. – Дяков, който спечели шест поредни титли с „Лудогорец“, отрича.“

„Бразилец обвини капитана на България в расизъм – написа агенция „Ройтерс“. – Местният футболен съюз и редица клубове в страната не един път са глобявани за расистки скандали от УЕФА.“

„Искам хората да знаят какъв човек е капитанът на България“, пише „Таймс Малта“, като цитира думите на Ели Маркес, повдигналия обвинението срещу Дяков.

„Бразилец мишена на расизъм в България“, съобщава и сайтът от Страната на кафето „О Глобо“.

В Швейцария също изразиха възмущението си от скандала. „Расизмът в България не си е отишъл“, написа изданието „НСД“.

И докато цяла Европа говори за скандала, Българският футболен съюз пази мълчание. Дисциплинарната комисия към родната централа обяви наказанията след редовното си заседание, но решение по скандала между Дяков и Маркес няма.

Материал на "Труд"