Шампионът Лудогорец започна защитата на титлата си с възлова победа срещу един от преките си конкуренти ЦСКА-София. Разградчани спечелиха напеченото дерби с 1:0 насред "Армията" с победен гол на Върджил Мисиджан малко след почивката.

Огромна вина за попадението носи стражът на "червените" Георги Китанов. Той не успя да пресече дълъг пас и сервира топката на Мисиджан, който от малък ъгъл порази опразнената врата.

Разградчани играха без половин отбор титуляри, но въпреки това с добре тактически организирана игра успяха да надхитрят съперника. Възлов момент бе изгонването на Кевин Меркадо от ЦСКА-София, който след час игра получи втори жълт картон за симулация в наказателното поле на гостите.

Дузпа наистина нямаше, но съдията Ивайло Стоянов обаче определено можеше да спести червения картон на еквадореца. Като цяло двубоят бе изключително нервен, с много остри единоборства, което доведе до куп жълти картони, за сметка на малкото футболни моменти.

Така мъчното начало за ЦСКА-София през новия сезон продължава. "Червените" имат само точка от първите си два мача, след като на старта завършиха наравно 1:1 срещу Славия. За Лудогорец пък това е първи мач и първа победа, тъй като мачът на с Левски преди седмица бе отложен за началото на септември.


Лудогорец изненадващо излезе на "Армията" с голяма част от резервите. Не се очакваше треньорът Георги Дерменджиев да пести сили, но запази почти половин отбор за предстоящия мач от Шампионската лига срещу Апоел Беер-Шева идната сряда в Израел. Сред титулярите на разградчани липсваха капитанът Светослав Дяков, Козмин Моци, Марселиньо, Кафу, Вандерсон и Клаудиу Кешерю.

Тези промени оказаха влияние и Лудогорец игра доста предпазливо, особено в началните минути на двубоя. ЦСКА-София опита да поеме контрола на мача с повече разигравания и постепенни атаки, но "червените" нямаха идея в последната третина. В средата на полувремето играта загрубя и реферът Ивайло Стоянов извади няколко жълти картона.

Въпреки че разградчани бяха приели играта в своята половина, стигнаха първи до по-сериозна голова ситуация. В 24-ата минута Жоао Пауло се пребори с Бодуров в наказателното поле и се озова сам срещу вратаря, но Китанов излезе и с крак отби удара на бразилския нападател.

В 35-ата минута ЦСКА-София бе близо до гола, след като Десподов получи топката в наказателното поле и от десетина метра стреля, но вратарят на Лудогорец Хорхе Брун бе добре пласиран и спаси.

В самия край на полувремето Лудогорец отново показа зъби. Грешка на "армейците" в средата на терена позволи на Жоао Пауло да поеме топката и да стреля извън наказателното поле, топката обаче профуча малко покрай лявата греда на Китанов.

След почивката ЦСКА-София вместо да проъдлжи устрема си към гола, се закопа с нелепа грешка. Вратаря на "червените" Георги Китанов, който се размина с дълъг диагонален пас и остави Мисиджан от малък ъгъл да намери мрежата.

След час игра "армейците" окапаха с човек по-малко и си направиха мача още по-труден. Кевин Маркадо падна в наказателното поле на гостите, но вместо дузпа реферът Ивайло Стоянов даде втори жълт картон на еквадореца за симулация. Според повторенията нямаше основания за наказателен удар, но и Меркадо не заслужаваше да бъде изгонен.

След тежките удари по "червените" Лудогорец продължи да играе търпеливо и да дебне своя момент за втори решаващ гол. Лукоки можеше да го вкара, след като бе изведен на голова позиция в наказателното поле, но бе блокиран от противников защитник точно преди да нанесе удар. Холандецът имаше претенции за дузпа, но съдията Ивайло Стоянов резонно остави играта да продължи.

Към края на мача Лудогорец отново издебна домакините и можеше да ги довърши с втори гол Саша центрира отдясно за Кафу, който отблизо стреля с глава, но не намери вратата. В крайна сметка разградчани запазиха преднината си и за пореден път триумфираха на "Армията".

ЦСКА-София - Лудогорец 0:1

0:1 Мисиджан 49

ЦСКА-София: Китанов, Манолев, Чорбаджийски, Бодуров, Недялков, Симао (Ангелов 80), Малинов, Десподов (Ал. Георгиев 73), Рафаел (Тиаго 57), Меркадо, Каранга

Лудогорец: Броун, Саша, Пластун, Терзиев, Натанаел, Анисе, Кампаняро, Лукоки, Жоао Пауло (Дяков 84), Мисиджан (Кафу 75), Кишада (Марселиньо 71)

Стадион: "Българска армия"
Съдия: Ивайло Стоянов
Червен картон: Кевин Меркадо 58 (ЦСКА-София)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=4ab8802963" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>