Ботев Пловдив пребори Лудгогорец във втора поредна битка за трофей. След като в края на миналия сезон "канарите" спечелиха финала за купата, сега триумфираха и със суперкупата.

Пловдивчани спечелиха тежката битка на "Лазур" с 5:4 след изпълнение на дузпи, като победния удар нанесе защитникът Пламен Димов.

Редовното време завърши при равенство 1:1, след като Тодор Неделев даде преднина на Ботев преди почивката със страхотен гол от фаул, а в началото на второто полувреме Вандерсон изравни.

От средата на първата част до самия край на мача Лудогорец имаше предимство и владееше топката, докато Ботев се бранеше и дебнеше на контри. В крайна сметка бетонът на пловдивчани издържа, а хладнокръвието при дузпите донесе първата суперкупа в клубната витрина.


<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=d6b88b04fc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ботев започна по-силно мача и тръгна смело напред в атака срещу фаворита от Разград. Още в 10-ата миунта дойде първата заплаха за шампиона Лудогорец - левият бек Лазар Марин се включи отляво в атака и стреля мощно по диагонала, но вратарят Хорхе Броун изби.

По-активната игра на "канарите" даде резултат и 16-ата минута Тодор Неделев взриви трибуните на "Лазур" с брилянтно попадение. Плеймейкърът на Ботев изпълни съвършен пряк свободен удар от около 25 метра и порази десния горен ъгъл на безпомощния Хорхе Броун.

След гола постепенно пловдивчани сдадоха инициативата на Лудогорец. Около средата на полувремето разградчани започнаха да редят атака след атака, Ботев се прибра на моменти в глуха защита, с цел да опази преднината си поне до почивката.

В 28-ата минута шампионите за пръв път бяха близо до израняването. Марселиньо завъртя добре топката от фаул край дъгата на наказателното поле, но нацели левия страничен стълб.

При следващата атака Вандерсон стреля коварно и вратарят на Ботев Кайзер изби. Анисе опита добавка, но от твърде малък ъгъл чукна лявата греда и топката излезе в аут.

В самия край на полувремето Лудогорец на два пъти пак се размина с гола. В 44-ата минута защитникът Пластун засече центриране с глава, топката отново е над вратата и "канарите" целяха.

В продължението разградчани удариха още една греда. Далечен удар на Анисе рикошира в Кешеру и топката кацна върху напречния стълб, за да запази нулевото равенство до почивката.

Крепостта на Ботев обаче рухна с подновяването на играта. В 47-ата минута Кешеру изведе Вандерсон зад пловдивската защита и бразилецът с точен диагонален удар порази вратата на Ботев. Натискът на шампионите продължи и бързо можеше да се стигне до пълен обрат, но отбраната на "канарите" удържа фронта.

При редките си контраатаки Ботев изпусна един златен шанс. В 57-ата минута Панов центрира отлично отдясно в наказателното поле, където Фернандо Виана бе оставен непокрит и заби топката с глава, но стреля покрай вратата.

Лудогорец продължи да владее повече топката, но не успяваше да пробие в тори път бетона на "канарите". В 78-ата минута дойде най-добрия шанс за шампионите - при светкавична контра за разградчани Вандерсон извади топката на границата на наказателното поле за Марселиньо, който стреля мощно от движение, но над вратата.

В края на мача пловдивчани окапаха от умора, но играта се накъса твърде много. Разградчани очевидно се изнервиха и не успяха да се възползват от финалния си натиск. Така резултатът остана равен в редовното време. Регламентът обаче не предвиждаше продължения и последваха направо изпълнения на дузпи.

При ударите от бялата точка "канарите" бяха безпогрешни с пет от пет точни. Лудогорец сбърка само веднъж - Кайзер спаси първата дузпа на Марселиньо, което се оказа фатално за разградчани. Така Ботев спечели с 5:4 и вдигна суперкупата!

Лудогорец - Ботев Пловдив 1:1 (4:5 след дузпи)

0:1 Неделев 16
1:1 Вандерсон 47

Лудогорец: Броун, Натанаел, Сисиньо, Моци, Пластун, Анисе, Дяков, Марселиньо, Вандерсон, Мисиджан, Кешеру

Ботев: Кайзер, Панов, Димов, Генев, Марин, Юсеин, Бризола, Балтанов, Неделев, Тасев, Виана

Стадион: “Лазур”, Бургас
Съдия: Станислав Тодоров

При дузпите:

Лудогорец - Ботев 1:1 - Марселиньо пропуска
Лудогорец - Ботев 1:2 - Балтанов вкарва
Лудогорец - Ботев 2:2 - Вандерсон вкарва
Лудогорец - Ботев 2:3 - Виана вкарва
Лудогорец - Ботев 3:3 - Натанаел вкарва
Лудогорец - Ботев 3:4 - Генев вкарва
Лудогорец - Ботев 4:4 - Анисе вкарва
Лудогорец - Ботев 4:5 - Бризола вкарва
Лудогорец - Ботев 5:5 - Моци вкарва
Лудогорец - Ботев 5:6 - Димов вкарва

<iframe width="560" height="315" src="https://www.vbox7.com/emb/external.php?vid=5b9beb7d8d" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>