Руската медия "Спорт День за Днем" публикува обширен материал, посветен на родната Първа лига, озаглавен "Системна опозиция: Как Лудогорец управлява българския футбол". Репортерът на руската медия Игор Новиков е присъствал на срещата между Черно море и ЦСКА (0:1), която се игра на 16 септември на стадион "Тича" във Варна. Той е бил в компанията на главния мениджър на армейците Стойчо Стоилов.

Кореспондентът на "Спорт День за Днем" Новиков пише, че "Лудогорец диктува политиката в цялата лига", а също така и "има голямо влияние в БФС и местната преса". Той добавя: "Цялата система работи, за да подсигурява титлата на Лудогорец всяка година". В своя материал руският журналист описва подробно атмосферата на стадион "Тича", като я оприличава на великия филм от 1979 г. "Сталкер" с режисьор Андрей Таркобски.

На няколко пъти е цитиран Стойчо Стоилов, който коментира ситуацията в клуба. Той разказва за редицата съдийски ощетявания на ЦСКА през настоящия сезон. "Във втория кръг с Лудогорец загубихме. Съперникът ни поведе след грешка на нашия вратар. Но след това съдията не ни даде чиста дузпа. Пуснахме жалба, но в България това е безсмислено, докато всичко се контролира от Лудогорец", казва Стоилов.

След двубоя с Черно море във Варна той получава десетки обаждания, а едно от тях е от финансовия благодетел на ЦСКА Гриша Ганчев. Двамата обсъждат мача, като собственикът е силно загрижен за здравето на играчите и отбелязва ниското ниво на съдиите.

"Не искам да преувеличавам, но според мен ЦСКА може да влезе в Топ 8 на руското елитно първенство. Невинаги парите играят роля на терена. Понякога си способен да направиш голям отбор и без много средства. В ЦСКА ние се съсредоточаваме върху нашите юноши и академия, а също така и върху качествени чужденци, които развиваме и после продаваме. За да се превърнем в Зенит на България обаче, е нужна още много работа. Силно се надявам през следващата година да играем в евротурнирите, за да видим на какво ниво се намираме", казва още Стойчо Стоилов.

Материал на вестник "Тема спорт"