Отговорникът на българските съдии Марк Бата изрази мнение, че през настоящия сезон се наблюдава значително подобрение в представянето на реферите. Той призна, че има какво още да се желае и добави, че към момента е доволен.

"Съдийството в България към този момент се подобрява. Подобрението го има и то се дължи не само на това във вътрешния шампионат, но и зад граница. Не можем да си затворим очите - в шампионата бяха допуснати някои големи грешки. И в световен мащаб се допускат големи грешки".

"Съдиите се усъвършенстват във физическа форма, прочит на играта… Примерите са и назначенията на УЕФА. Напомням ви, че български съдии свириха на Милан, на Евертън, в Солун. Този сезон имаха два мача в групите на Лига Европа. УЕФА се доверява на български съдии. Преди това не мога да си спомня колко време не бяха свирили в групова фаза. Ако трябва да резюмирам, съдиите са на пътя на подобрението, но може и още", каза Бата.

"Имаме някои грешки, които касаят дузпите, които бяха дадени неправилно или несвирени. А също така и при така нареченото насилствено поведение (червени картони). Като брой мачове обаче грешките не са толкова много. Процентът на грешките намалява. Мога да ви гарантирам, че някои от съдиите имат трудна нощ след слабо съдийство. Работим те да имат все по-добри нощи".

"Щастлив и доволен съм от съдиите. Не от всички, но те се подобряват. В България няма професионални съдии, не им се заплаща професионално, но работят като професионалисти", каза Барта и напомни, че реферите имат секунди за реакция, давайки пример с дузпата за Левски срещу Витоша (Бистрица).

"На последния мач изгледахме 10 пъти повторение, за да се убедим, че няма контакт. Съдията няма това време", допълни французинът.