Тотнъм - Арсенал, мач от 30-я кръг на английската Висша Лига. Стадион "Уайт Харт Лейн", начало 18.00 часа.

Групата на Тотнъм:

Вратари: Лорис, Фридел
Защитници: Уолкър, Роуз, Кабул, Вертонген, Ноутън, Фрайърс
Полузащитници: Паулиньо, Сандро, Ленън, Сигурдсон, Дембеле, Таунзенд, Чадли, Ериксен, Бенталеб
Нападатели: Адебайор, Солдадо, Кейн

Контузени: Доусън, Кирикеш, Капу, Ламела

 

Групата на Арсенал:

Вратари: Шчесни, Фабиански,
Защитници: Саня, Гибс, Мертезакер, Косиелни, Монреал, Вермаелен, Дженкинсън
Полузащитници: Артета, Росицки, Касорла,  Фламини, Окслейд-Чембърлейн, Шелстрьом,
Нападатели: Жиру, Подолски, Гнабри, Саного
 
Под въпрос: Гибс
Контузени: Уилшър,  Уолкът, Йозил, Рамзи, Диаби
Извън групата: Бендтнер

 

ПРОГНОЗА: Тотнъм и Арсенал се изправят един срещу друг в лондонското дерби от кръга във Висшата Лига. Мачът ще има изключително висок заряд, защото може да бъде определящ за сезона и на двата тима.

През седмицата Арсенал отпадна от Шампионската Лига и вече ще насочи фокуса си към Висшата Лига. Вчерашната загуба на Челси изведнъж промени ситуацията и успех в днешния мач ще възроди надеждите за шампионска титла на "Артилеристите".

Тотнъм от своя страна също е пред отпадане от евротурнирите след тежка домакинска загуба с 1:3 от Бенфика. Сега "Шпорите" ще имат една единствена цел - борба за влизане в Топ 4. Победа над градския съперник ще ги приближи само на 3 точки от целта, макар и с мач повече от Арсенал.

Формата и на двата тима е сравнително колеблива през пролетта. Те записаха някои добри резултати, но и двата отбора сякаш се провалят винаги, когато се изправят пред голям съперник. Сега ще е интересно да се види кой ще покаже повече характер в дербито.

Статистиката е на страната на Спърс, който няма загуба от Арсенал на своя "Уайт Харт Лейн" от 2007 година. В последните 5 мача тимът записа 3 победи и две равенства. Горе-долу по това време миналия сезон Тотнъм победи "артилеристите" с 2:1, а Андре Вилаш-Боаш заяви, че Арсенал е в "негативна спирала". След това обаче много неща се промениха.

В началото на този сезон отново мачът между Арсенал и Тотнъм промени нещата за отбора на Венгер. Тогава той бе разсипван от критики след загубата от Астън Вила. Победата с 1:0 на "Емиратс" обаче даде начало на изключително добрата серия през есента. Тогава все още не бе дошъл Месут Йозил, а интересното е, че германецът ще отсъства и днес заради контузия. Лошото за Венгер обаче е усложнението на Аарън Рамзи, който няма да може да се завърне в игра за този мач, каквито бяха надеждите. Вместо него на разположение е новото попълнение Ким Шелстрьом и е интересно дали Венгер ще му даде дебют в толкова важен мач. Добрата новина е, че на левият бек се завръща Начо Монреал и не се налага Томас Вермаелен да покрива необичаен пост.

За Тотнъм добрата новина е анулирането на червения картон на Йонес Кабул от мача с Челси и така той ще може да играе. Майкъл Доусън обаче е контузен. Емануел Адебайор и Муса Дембеле са под съмнение, но е по-вероятно да играят.

Като цяло "Шпорите" трябва да имат леко предимство заради по-голямата си широчина на състава и домакинството, но от друга страна те играха мач в четвъртък и може да не са толкова свежи. Напрежението също ще окаже влияние и затова може би и двата отбора ще се примирят с равенството.

Резултат: 1:1