Барселона и Олимпиакос ще определят баскетболния клубен шампион на Европа, след като спечелиха полуфиналите от Файнъл Фор в Париж. Каталунците биха ЦСКА Москва с 64:54 и си осигуриха 7-и финал в надпреварата, а гърците се справиха с 83:80 срещу Партизан след продължение.

В първия двубой Барса успя да си отмъсти за загубата от руския тим в полуфиналите на надпреварата през миналата година и по този начин за първи път от 2005 година московчани няма да бъдат на финала.

Очаквано мачът не бе резултатен. Каталунците започнаха трагично и в един момент стрелбата им от игра бе 1 от 11. Затова и руският тим успя да поведе с 11:4. Барса обаче се съвзе и още до края на периода поведе с 12:11.

Във втората четвърт испанците с няколко точни стрелби испанците дръпнаха с 29:21. В третата част ЦСКА успя да се приближи до 45:41, но с кош на Ндонг малко преди края Барса успя да дръпне отново с 6 точки.

Финалните 10 минути естествено бяха изпълнение с напрежение. С кош на Виктор Хряпа ЦСКА се приближи до 48:51 4 минути преди края. Хуан Карлос Наваро обаче, отговори за Барса, а след това тимът направи серия от 6:3, с което поведе с 59:51 и си гарантира триумфа.

Рики Рубио завърши с 10 точки и 8 асистенции, като по отношение на подаванията това е изравнен рекорд. Фран Васкес бе най-резултатен с 11 точки, а Хуан Карлос Наваро добави още 10.

Голямата драма обаче, се случи в следващия мач, в който Партизан бе на прага на сензация, но в крайна сметка загуби. Сръбският тим водеше с 62:59 няколко минути преди края, но Джош Чайлдрес вкара 4 поредни точки за Олимпиакос и даде преднина на отбора си. Последва пропуск на Бо Маккейлъб отдалеч за Партизан, но и Чайлдрес не успя да вкара в последната минута.

След това и Кечман се провали и гръцкият тим изглеждаше, че ще докопа победата, особено след като Милош Теододич взе борба в нападение и бе точен на два пъти от наказателната линия.

Кечман обаче успя да изравни с точна стрелба от тройката, а след пропуск на Теодосич Маккейлъб върна преднината на Партизан – 67:65. Отлична комбинация на Олимпиакос обаче, позволи на Чайлдрес да забие и така се стигна до продължение.

В него гърците поведоха със 77:72, но Партизан не се предаде. Ян Весели приближи отбора си до 75:77, а два точни фаула на Бурусис Александър Расич наниза тройка и стопи аванса на съперника до точка. След това Теодосич не сгреши от линията, но и Расич запази самообладание правейки 80:81.

Последва фаул на Маккейлъб срещу Теодосич и след като сърбинът бе точен на два пъти, Расич не успя да реализира и така Олимпиакос измъкна победата. Линас Клейза наниза 19 точки да победителите, а Чайлдрес и Теодосич добавиха по 17.