Манчестър Сити загуби нови 2 точки и изостана още повече от лидерите Манчестър Юнайтед и Арсенал. Гражданите на два пъти повеждаха срещу Бирмингам на “Сейнт Андрюс”, но мачът завърши 2:2.

Така Гражданите имат 46 точки, с 8 по-малко от Червените дяволи и 3 от Артилеристите, като освен това са и с мач повече включително и от 4-ия Челси. Точката е ценна за домакините, които водят борба за оцеляване и с 24 те все още са над зоната на изпадащите. Те обаче нямат успех в 5 поредни домакинства и са едва с една победа в последните 9 срещи.

Мениджърът на Бирмингам Алекс Маклийш направи цели 7 промени от мача срещу Ковънтри за ФА Къп. Никола Жигич и Камерън Джером действаха в предни позиции.

Роберто Манчини бе малко по-скромен като в неговия отбор имаше 5 промени от последния мач. Карлос Тевес се завърна и партнираше на Един Джеко в атака, а Яя Туре изобщо не бе в групата.

Началото едва ли можеше да бъде по-добро за Гражданите. Още в 4-ата минута Давид Силва изведе Тевес в наказателното поле, аржентинецът финтина съперник и след това с майсторски удар в далечния ъгъл откри резултата. Това бе неговият 15-и гол за сезона в първенството.

Двубоят продължи да бъде интересен, а домакините постепенно станаха по-опасни и в 23-ата минута изравниха. Дейвид Бентли изпълни фаул отляво, насочвайки топката към далечния ъгъл, а Никола Жигич я докосна съвсем леко и почти не промени посоката и, за да се стигне до 1:1.

10 минути преди почивката гостите трябваше да направят смяна, след като Майка Ричардс получи контузия при сблъсък със съперник и на терена се появи Коло Туре.

Въпреки това в 41-ата минута Гражданите отново излязоха напред. Александър Коларов изпълни великолепен пряк свободен удар и с левия крак прати топката в далечния ъгъл връщайки преднината на отбора си.

След паузата Дейвид Бентли стреля опасно от 20 метра, но топката покрай вратата. Бирмингам притисна съперника си и Роджър Джонсън трябваше да вкара, засичайки с глава центриране на Бентли, но от около 6 метра не успя да намери мрежата.

Атаките на Гражданите обаче също бяха опасни. Тевес можеше да реши всичко в 72-ата минута, когато се измъкна сам срещу Бен Фостър, но вратарят остана хладнокръвен и спаси удара на аржентинеца.

И малко по-късно гостите бяха наказани за пропуска си. В 77-ата минута Патрик Виейра необмислено атакува Кевин Фелипс в наказателното поле и направи дузпа. Крейг Гарднър реализира от бялата точка изравнявайки 2:2.

Попадението вдъхнови домакините, които до края потърсиха всичките точки и подложиха на натиск съперника си, но не стигнаха до ново попадение и срещата приключи без победител.

Бирмингам: Фостър, Кар, Джонсън, Иржинек, Риджуел, Бентли, Фъргюсън, Бойър (75 Босежур), Гарднър, Джером, Жигич
Манчестър Сити: Харт, Боатенг, Ричардс (35 Коло Туре), Компани, Коларов, Милнър, Де Йонг (46 Виейра), Бари, Силва, Джеко, Тевес