След като вчера стана ясно, че част от богатите чужди собственици на отборите от Висшата лига искат премахване на правилото с изпадащи отбори, днес ФА успокои консервативните фенове на играта.

Правилата на Висшата лига могат да се променят ако 14 от 20-те тима поискат това. Но английската футболна федерация веднага излезе с изявление, че това няма да се случи по темата "изпадане - промоция".

Местният футболен съюз си запазва правото да налага вето върху всяко предложение, което засяга структурата на играта. В същото време за да влезе в сила дадено предложение, то трябва да бъде одобрено от ФА.

Доста остро по този въпрос се изказа босът на Уигън Дейв Уилън. Само преди дни той се противопостави на идеята на Ливърпул за индивидуален подход при договарянето на приходите от ТВ-правата.

"Ако това се случи, аз ще извадя Уигън от Висшата лига и ще се върнем обратно в Чемпиъншип", заяви Уилън пред "Тоук Спорт" относно споменатата идея за премахване на изпадащите тимове.

"Това е най-глупавото предложение, което съм чувал през живота си", допълни Уилън. Идеята вече беше определена като "самоубийство" от мениджъра на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън, който защити втородивизионните отбори.

"Притеснително е, че ако имаме 14-15 чужди собственици, те могат да предложат луда идея, която да бъде гласувана."

"Шампионатът трябва да бъде такъв, че всеки отбор да има амбицията да влезе във Висшата лига, затова първенството ни е толкова силно. Това е ужасно предложение, което може да убие английския футбол", завърши босът на Уигън.