Сега, когато настъпи новата година и Дядо Коледа се прибра в Лапландия, футболна Англия може малко да си отдъхне. Предстои период от десетина дни, в който няма да има мачове от Висшата лига и всеки от клубовете прави равносметка на това, което се случи в рамките на 12 дни, в които почти всички отбори изиграха по 4 мача.

Равносметката е проста - Дядо Коледа забрави Манчестър Сити. Не заради резултатите, а заради факта, че разликата с Манчестър Юнайтед вече е по-голяма отколкото преди празниците - 7 точки.

В исторически план по това време на годината винаги някой от Манчестър Юнайтед излиза и казва горе-долу едно и също нещо. Този път беше Рио Фърдинанд. "Трябва да сме сигурни, че всичко в къщата ни е наред и да продължим да печелим мачовете си", каза той след победата над Уигън с 4:0.

Три победи и равенство в последните 4 мача бяха достатъчни на Юнайтед да отвори 7 точки разлика пред Манчестър Сити. Коледа и Нова година често са цитирани като периода в годината, който има ключово значение в битката за титлата в Англия.

И докато Сити излезе от този хаотичен период с чудесните 9 точки от 12 възможни, Юнайтед бе отбора, който определя темпото преди предстоящата "почивка" позволена от третия кръг на ФА Къп, когато много от отборите ще си позволят да дадат почивка на ключовите си играчи. Фърдинанд може да тръби за внимание, но поличбите са добри за Юнайтед.

Събраните точки от Червените дяволи ги направиха едва петия тим в историята, който има поне 52 точки след първите 21 мача. В предишните четири случая отборите направили това, спечелиха титлата.

Юнайтед и Челси имаха по 52 точки съответно през 1993/94 и 2004/05. Челси имаше 58 по това време през 2005/06, а следващият сезон Юнайтед събра 53 точки.

Хората на Фърги вкараха поне три гола в 13 мача в първенството този сезон, като голяма част от попаденията дойдоха благодарение на Робин ван Перси. Едва ли някой се е изненадал да разбере, че Юнайтед е вкарал повече голове след 21 мача, отколкото във всеки един сезон до момента в ерата на Висшата лига - 54.

Този рекорд донякъде е помрачен от неприятностите в защита. Само веднъж в историята (през 2001/02 с 31 гола), Юнайтед е допускал повече от инкасираните вече 28 попадения след толкова изиграни мачове. Фърдинанд е убеден, че "проблемите в защита" вече се решават след двете поредни сухи мрежи срещу Уест Бромич и Уигън.

Всичко това би трябвало да кара Сити да се страхува относно това, което очаква тима в следващите четири и половина месеца. Ако не бяха някои интересни факти. В два от предишните 8 случая, в които Юнайтед е водил след 21 кръга, след това не печели титлата.

През 2003/04 Червените дяволи имат 50 точки по това време на годината, но завършват трети на 15 точки зад Арсенал. Още по-фрапиращ е случая през 1997/98, когато Юнайтед води с 12 точки пред Арсенал, но накрая остава на една точка зад Артилеристите.

Това, което топли Сити в тези мрачни коледни вечери, е спомена от миналия сезон. Тогава Гражданите наваксаха 8 точки в последните 6 кръга и капитана Венсан Компани твърди, че това е научило шампионите как да сдържат нервите си.

"Преди няколко години ако изостанехме със 7 точки, всички щяхме да твърдим, че вече е много трудно, но сега когато вече сме правили обрат, никой не се паникьосва. Доказахме какво можем да направим и всеки е спокоен. Това е предимството, което имаш, когато вече сипечелил".

Сити ще бъде без талисмана си Яя Туре, който замина за участие на Купата на африканските нации. Халфът записа последния си мач при успеха 3:0 над Стоук Сити и замина за лагера на Кот д'Ивоар.

Макар миналата година Гражданите да отпаднаха и в двата турнира за купите през януари, когато Яя Туре отново липсваше, формата на отбора в първенството не пострада тогава. Сити взе 12 от възможни 15 точки без Туре и Компани се надява, че сега ще е същото.

Загубата на Серхио Агуеро заради травма, може да е още по-голяма. Аржентинецът има 10 гола този сезон и може да не играе поне 2-3 седмици. Това би било дълго време за Юнайтед, ако Червените дяволи не могат да използват Ван Перси. Холандецът е наистина разликата между Юнайтед и Сити в битката за титлата. Той вкара 16 гола до момента в първенството.

Роберто Манчини знае отлично, че на Сити му липсва такъв играч. Липсва му добро ново попълнение, защото никой от покупките през лятото, не успява да се наложи или да блесне. Скот Синклер е твърда резерва, Хави Гарсия не може да направи серия от мачове като титуляр, Майкон е измъчван от контузии, а Настасич не може още да се нагоди с непрестанните промени в отбрана.

Манчини знае, че неговият отбор се нуждае от нещо повече в сравнение с това, което показа миналата година. Проблемът е, че Коледа отмина, а Дядо Коледа забрави да донесе подарък на Гражданите. Може пък шейх Мансур да влезе в ролята на белобрадия старец и да зарадва шампионите, но засега не се вижда как Сити ще защити титлата си.