С гол на Един Джеко в средата на второто полувреме Манчестър Сити измъкна трудна победа с 1:0 срещу Кристъл Палас в мач от 19-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Етихад".

"Гражданите" имаха пълно превъзходство през целия мач, но имаха сериозни затруднения в създаването на голови положения срещу много дисциплинираната защита на тима на Тони Пюлис.

Така домакините бяха ограничени до това да владеят топката и да стигнат до множество корнери, които обаче не притесняваха гостите.

В 66-та минута обаче Джеко разпечата мрежата на Палас с удар от десетина метра, получавайки асистенция от Хесус Навас.

Палас можеше да изравни резултата, но на два пъти малко не достигна на Джоел Уорд да преодолее Харт.

Благодарение на победата Сити излезе начело в класирането преди утрешния мач на Арсенал като гост на Нюкасъл. Кристъл Палас пък остава точно над зоната на изпадащите, единствено поради по-добрата си голова разлика от Фулъм.


 

Сити можеше да открие резултата още в 5-та минута. Тогава Давид Силва изведе чудесно Един Джеко зад защитата, той навлезе в наказателното поле, но от странична позиция той стреля неточно покрай вратата.

Домакините очаквано имаха сериозно териториално превъзходство, но гостите се защитаваха много хладнокръвно. Давид Силва пробва удар от границата на наказателното поле, но прати топката на метър покрай страничната греда.

Джеймс Милнър бе най-активният играч на Сити и при една ситуация бе захлупен в наказателното поле при борба за висока топка, но защитникът все пак докосна кълбото. Малко след това пък отново той нанесе топовен удар от границата на наказателното поле, но малко над вратата.

При друга атака Джеко добре финтира съперник отстрани в наказателното поле, но след това вместо да потърси съотборник се полакоми сам да стреля и бе блокиран от друг защитник.

Милнър пробва диагонален удар и топката рикошира леко и за малко да изненада вратаря, но все пак мина покрай далечната греда.

След средата на полувремето Палас за първи път погледна напред и на два пъти отправи опасни центрирания в наказателното поле. В първия случай Венсан Компани изчисти под носа на Камерън Джером, а във втория случай Харт излезе и улови топката отново точно преди нападателят да стигне до нея. Въпреки това обаче Джером се хвърли и след последвалия контакт лицето на Харт се оказа обляно в кръв.

Главата на английският национал обаче се оказа по-твърда от крака на Джером и така Харт продължи игра, докато нападателят на Кристъл Палас получи контузия и трябваше принудително да бъде заменен от Маруан Шамак.

След краткото сваляне на оборотите към края на полувремето Сити отново вдигна оборотите. Давид Силва получи пас в наказателното поле и до аутлинията финтира защитник, след което пробва от много малък ъгъл да изненада вратаря, но бе неточен.

Две минути преди почивката пък Фернандиньо овладя технично лошо изчистена топка пред наказателното поле на Палас и нанесе много опасен удар от въздуха, но прати топката малко над напречната греда.

Във втората от 5-те минути дадено продължение пък Фернандиньо нанесе опасен удар с глава под напречната греда, но  Сперони изби с една ръка в корнер.

През второто полувреме ситуацията на терена не се промени и за първите десет минути игра статистиката бе 86% притежание на топката за Сити. Домакините обаче така и не можеха да създадат голово положение. За сметка на това при една от редките атаки на Палас Пънчън нанесе коварен удар от дистанция и Харт трябваше да се хвърля, за да избие в корнер. След центрирането пък Шамак стреля с глава, но неточно.

Мануел Пелегрини реши да промени нещо и още в 55-та минута направи двойна смяна, пускайки в игра Самир Насри и Алваро Негредо на мястото на Фернандиньо и Боята.

Нещата обаче не се промениха и гостите продължиха да са стабилни в защита, като постепенно започваха да създават все повече контраатаки. В 62-та минута отново Пънчън проби индивидуално и с удар от 25 метра прати топката много близо до сглобката на гредите. Две минути след това пък Йединак вместо да центрира пробва изненадващ директен удар към вратата и след лек рикошет топката се насочи под напречната греда, но Джо Харт изби в корнер.

В този момент Сити изглеждаше доста объркан и неспособен да организира опасна атака. Това обаче сякаш приспа гостите и в 66-та минута се стигна до гол. След центриране в наказателното поле на Палас Хесус Навас овладя топката до аутлинията и поднесе към точката на дузпата, където непокритият Джеко я заби мощно в мрежата през купа от играчи.

Палас обаче можеше да отговори много бързо. Първо Уорд нанесе страхотен удар от дистанция и Харт се хвърли с летящ плонж и с върха на пръстите си едва отклони покрай гредата. След центрирането от корнера пък отново Уорд засече неточно с глава от отлична позиция.

Последваха няколко смени и появилият се в игра за Сити Коларов центрира точно в наказателното поле към Джеко, който стреля остро с глава, но от сравнително далечно разстояние не можа да изненада Сперони.

В последната минута от редновното време отново Джеко получи точно центриране, но от много малък ъгъл не можа да засече с глава в опразнената мрежа.

Манчестър Сити - Кристъл Палас 1:0

1:0 Джеко 66

Манчестър Сити: Харт, Боята (55 Негредо), Компани, Настасич, Клиши, Хави Гарсия, Фернандиньо (55 Насри), Милнър (75 Коларов), Хесус Навас, Давид Силва, Джеко

Кристъл Палас: Сперони, Мариапа, Габидон, Дилейни, Пар, Пънчън, Уорд, Банън (81 Гейл), Йединак, Болазие (76 Уилямс), Джером (35 Шамак)