Нюкасъл загуби от Манчестър Сити с 0:2 в равностойна среща от 21-ия кръг на Висшата лига, която се състоя на стадион "Сейнт Джеймсис Парк".

"Гражданите" откриха резултата още в самото начало, когато Един Джеко засече подаването отляво на Александър Коларов. Последва натиск на Сити, но Нюкасъл удържа.

Момчетата на Алан Пардю вкараха топката във вратата на противника след страхотен снаряд на Тиоте извън наказателното поле. Съдийската бригада обаче несправедливо отмени попадението, след като първоначално го зачете.

"Свраките" бяха по-добрият отбор през по-голяма част от второто полувреме, но направиха няколко пропуска. Реми остана лице в лице с Харт, но стреля в тялото му. Малко преди края Фернандиньо нацели гредата зад Крул. В добавеното време на мача Негредо сложи точка на спора с второ попадение за своя тим.

Манчестър Сити събра 47 точки след успеха и се върна на върха в класирането. Нюкасъл остава на осма позиция с 33 точки на сметката си.


Двубоят започна на много високи обороти, като съперниците редуваха бързи атаки в посока и на двете врати. Муса Сисоко бе затворен от Венсан Компани и опита силен удар от движение по диагонала, но не успя да намери целта.

Още в осмата минута обаче Манчестър Сити откри резултата, при първата се опасна атака. Давид Силва задържа хитро, огледа се и намери Александър Коларов отляво. Бекът моментално центрира по земя в наказателното поле, където Един Джеко изпревари Стивън Тейлър и прати топката в мрежата.

Ранното попадение поохлади "свраките", които се разминаха от бърз втори шамар. Сити сътвори мълниеносна контраатака отново чрез Силва. Коларов опита прострелно центриране по диагонала, но една педя не стигна на Алваро Негредо, за да засече кълбото на шест метра от голлинията.

Бе изминал близо четвърт час игра, когато тимът от Манчестър продължи да оперира дейно в половината на своя опонент. След късо изпълнение на корнер Давид Силва сложи топката на главата на Негредо, който нанесе неточен удар с глава от трудна позиция, от близо дванайсетина метра.

В средата на първото полувреме Един Джеко сбърка елементарен пас в центъра на терена и Йоан Кабай изведе дебнещия напред Лоик Реми. Съдийската бригада обаче правилно маркира тънката засада на нападателя.

Постепенно Нюкасъл се вдигна и първо Стивън Тейлър би покрай гредата. Последва снаряд на Йоан Кабай от малък ъгъл, довел до корнер в полза на домакините. След изпълнението му в 34-тата минута Шейк Тиоте отправи топовен изстрел извън наказателното поле, пращайки топката в горния десен ъгъл с външен фалц.

Футболистите на Нюкасъл още празнуваха, когато реферът Майк Джоунс се консултира с помощника си и отмени попадението. Повторенията показаха, че трима футболисти на домакините бяха в положение на засада при удара, но нито един от тях не влияеше на играта.

Манчестър Сити отвърна с плътен удар на Давид Силва в наказателното поле, но испанецът шутира покрай дясната греда. До края на първото полувреме липсваха голови положения. Атмосферата се наелектризира и най-интересното бяха четирите жълти картона, по два за днешните съперници.

В началото на второто полувреме Анита нанесе точен, но слаб удар извън наказателното поле, но Джо Харт внимаваше и улови спокойно.  Малко след това Реми нахлу в наказателното поле, но се забави и пропусна възможността да шутира.

На отсрещната врата Негредо се възползва частично от груба грешка на защитата и шутира след завъртане, но над напречната греда. След това Негредо надскочи Тейлър и засече с глава, но Тим Крул спаси сигурен гол.

"Свраките" контраатакуваха и Йоан Кабай заложи на въртелив изстрел от над двайсет метра, при който Харт изби с върха на пръстите си. Страхотен удар на Тиоте от още по-голяма дистанция пък прелетя над вратата, а след това и Кабай би над напречната греда.

Нюкасъл бе по-активен след почивката и пропусна най-чистото си положение за гол в 69-тата минута. Защитата на Сити увисна след дълго центриране към Реми, който овладя на гърди и остана лице в лице с Харт, но силният му шут с левия крак намери тялото на стража.

Точен, но слаб удар на Насри бе отчетен за статистиката и домакините продължиха да атакуват в половината на противника си. Сантон също отправи удар, но направи опит да изкара топката извън стадиона.

Последваха няколко минути, в които гостите от Манчестър взеха инициативата. Един от най-дейните бе влезлият като резерва малко след почивката Хесус Навас, но той трудно намираше пролуки през добре подредената защита на противника.

В 86-тата минута се стигна до карамбол в наказателното поле на Нюкасъл, където останаха съмнения за игра с ръка на Негредо. Последва бързо центриране около точката на дузпата и Фернандиньо нацели гредата, засичайки с глава. Появилият се като смяна Бен Арфа опита да изненада Джо Харт, но вратарят улови.

Малко преди да изтече редовното време на срещата Давид Силва върна към Негредо в наказателното поле. Нападателят опита да намери долня ляв ъгъл, но уцели тялото на бранител.

На свой ред домакините отново атакуваха. След изпълнение на корнер Компани изпусна Реми и нападателят нанесе хубав удар с глава, но топката мина покрай лявата греда.

В добавеното време на мача имаше още един дискусионен момент, след като реферът отсъди засада на Стивън Тейлър, който остана сам срещу Харт в малкия пеналт.

В 95-тата минута Джеймс Милнър изведе Алваро Негредо сам срещу Крул. Първоначално вратарят спаси удара на нападателя, но се получи двоен рикошет и Негредо добута кълбото в мрежата.

 

Нюкасъл - Манчестър Сити 0:2

0:1  Един Джеко - 8'

0:2  Алваро Негредо - 95'

 

Нюкасъл:  Крул, Уилямсън, Тейлър, Сантон, Янга-Мбива (Хайдара - 82'), Тиоте, Анита (Сисе - 73'), Кабай, Сисоко, Гуфран (Бен Арфа - 82'), Реми

Манчестър Сити:  Харт, Компани, Демикелис, Коларов, Сабалета, Туре (Гарсия - 60'), Фернандиньо, Насри (Милнър - 79'), Силва, Негредо, Джеко (Навас - 52')