Победители

Ман Сити

Въпреки че изживя един-два притеснителни момента, шампионът на Англия с лекота се справи със задачата си в Нюкасъл. За пореден път си проличаха високото качество на състава и дължината  на резервната скамейка на Гражданите.

Гаел Клиши се представи отлично като десен бек, а Пабло Сабалета остана на пейката. Майка Ричардс и новопривлеченият Бакари Саня пък изобщо не попаднаха в групата за мача. Това показва колко много класни изпълнители има на разположение Мануел Пелегрини.

Стеван Йоветич отново игра енергично и изглежда готов най-после да оправдае очакванията, свързани с трансфера му от Фиорентино. Серхио Агуеро пък влезе като резерва и отбеляза гол. Сити не можеше да мечтае за по-добър старт в първенството преди двубоя с Ливърпул на "Етихад" идния понеделник.

Ливърпул

Червените извоюваха трудна победа над Светците. Представянето им в атака загатна, че те са способни да преодолеят напускането на Луис Суарес. Най-ярко блестеше Рахим Стърлинг с острите си врязвания по лявото крило, докато Даниел Стъридж напомни за отличните си голмайсторски умения.

След този мач обаче се засили впечатлението, че най-много от всичко Ливърпул се нуждае от дефанзивен халф, по-опитен от Емре Чан. Това е по-важно за тима на Роджърс, дори отколкото осигуряването на алтернатива на Стъридж.

Привличането на Алберто Морено от Севиля обаче би трябвало да е огромно облекчение за феновете на Ливърпул, защото темпото, с което пада формата на Глен Джонсън, е стряскащо.

Но може би най-големият плюс за Ливърпул през уикенда бе резултатът на "Олд Трафорд". Червените загубиха Суарес, а за разлика от миналата година, този път ще участват в Шампионската лига. Това значи, че няма да им е лесно да запазят мястото си в челната четворка в конкуренцията на Юнайтед, Евертън и Тотнъм. Роджърс обаче вероятно е обнадежден от това колко тежки са проблемите на Червените дяволи. Той се оказа прав, че на Ван Гал няма да му е лесно. Ако Юнайтед не привлече класни попълнения в следващите две седмици, холандецът ще изкара изключително тежък сезон на "Олд Трафорд".

Арсенал

Топчиите спечелиха първия си мач от Висшата лига за първи път от 2009 година насам, когато разгромиха Евертън с 6:1. Тогава Арън Рамзи смени Сеск Фарбегас към края на мача, след като испанецът бе вкарал два гола. Едва в последните 12 месеца обаче Рамзи започна да се превръща в достоен заместник на бившия си съотборник. С победния си гол срещу Кристъл Палас уелсецът подчерта статута си като най-важния играч на Арсенал. Ако Артилеристите наистина участват сериозно в спора за титлата, то ще е благодарение на Рамзи.

Иначе представянето на Топчиите беше доста мудно и те ще трябва да внимават при гостуването на Бешикташ в ШЛ. В този двубой обаче най-важното нещо беше резултатът, защото новите попълнения на лондончани тепърва ще влизат в ритъм.

Феновете на Арсенал все пак имат повод да се притесняват най-вече от твърдението на Арсен Венгер, че не му трябва нов нападател. Санчес може да бъде използван като такъв, но той е най-добър зад гърба на някой типичен таран, а Хоел Кембъл се чувства в свои води най-вече на крилото.

Ако Топчиите бяха купили Диего Коста, сега те щяха да са фаворити за титлата заедно със Сити. Вместо това Венгер пое риска да се довери на Яя Саного, надявайки се, че Оливие Жиру, атакуващите халфове и крилата ще вкарат достатъчно голове.

Саутхемпън

А някои твърдяха, че Светците щели да изпаднат. Глупаци.

Губещи

Манчестър Юн. и Луис ван Гал

Сигнал за тревога, сурова реалност, горчива истина. В последните два дни вестниците изписаха всичко възможно за Ван Гал, след като мениджърът на Манчестър Юнайтед осъзна колко сериозни трудности го чакат на "Олд Трафорд".

Проблемът на Червените дяволи е болезнено очевиден. Съставът е изнемощял и небалансиран. Причина за това е нехайното отношение на собствениците от сем. Глейзър, твърденията на сър Фъргюсън, че американците винаги му осигурявали онова, за което ги моли и безнадеждните ходове на изпълнителния вицепрезидент Ед Уудуърд и Дейвид Мойс, благодарение на които 65 млн. паунда отидоха нахалост. Блатото на посредствеността засмуква Юнайтед.

Няма съмнение, че Ван Гал вероятно е бесен заради неспособността на клуба да се подсили. Той сигурно е приел тежко загубата от Суонзи и позорът може да го е накарал да се изстреля директно в кабинета на Уудуърд, за да излее гнева си, породен от смайващата некомпетентност на последния. След като вицепрезидентът обяви, че Ван Гал може да привлече, когото си поиска, твърди се, че холандецът е настоял да бъдат привлечени Артуро Видал, Анхел ди Мария и Матс Хумелс. Този списък би притеснил и най-опитния майстор на преговорите, така че Уудуърд вероятно се е покрил в някой шкаф. Пробвай да се сбуташ в трофейната витрина, Ед. Както вървят нещата, там би трябвало да има достатъчно място да се сместиш.

Идеята, че Червените дяволи ще успеят да привлекат толкова класни футболисти, е абсурдна, особено след жалката дейност на Уудуърд до момента. Клубът по принцип отдавна избягваше да купува най-доброто на пазара, но след пенсионирането на Фъргюсън, това е абсолютно необходимо.

Но вместо наистина класни попълнения, бе привлечен Маруан Фелайни, за когото бяха дадени 4 млн. паунда повече, отколкото беше клаузата му за разтрогване. Хуан Мата дойде, въпреки че Уудуърд отказа да участва в преговорите с Челси (очевидно опасявайки се да не им продаде Руни по погрешка). В случая с Андер Ерера, клауза за разтрогване бе активирана, а още 30 млн. паунда бяха хвърлени за Люк Шоу, след като в Челси решиха, че исканията му за заплата са неоправдано високи. Юнайтед може и да похарчи над 100 млн. паунда в последните 12 месеца, но това да се пребориш за най-добрите на пазара въпреки жестоката конкуренция, е упражнение от коренно различен характер.

Ван Гал също носи вина за съботното поражение, след като настоя Червените дяволи да играят 3-5-2, въпреки че Ашли Йънг и Джеси Лингард трябваше да започнат като халф-бекове заради контузиите, налегнали отбора му. Той обаче имаше достатъчно играчи, за да заложи на 4-4-2 и това може би щеше да е най-добрият ход, като се имат предвид създалите се обстоятелства.

Но загубата от Суонзи за Юнайтед е само капка в океана от проблеми. Освен ако Уудуърд не ни поднесе някаква невероятна изненада в следващите две седмици (ако приемем, че клубът наистина може да си позволи нещо подобно), завръщането в челната четворка изглежда малко вероятно.

А кой знае какви ще са последствията, ако Червените дяволи продължат да берат душа в средата на таблицата? От "Адидас" вече изтъкнаха, че рекордният спонсорски договор ще се окаже не чак толкова рекорден, ако тимът отново не се класира за Шампионската лига. Останалите спонсори също може да се изнервят и да отнесат торбите си със злато някъде другаде.

Началото на сезона би трябвало да е повод за въодушевление, но на "Олд Трафорд" продължават да преобладават мрачните съмнения.

Матю Стангър, "Футбол 365"

Материалът е преведен със значителни съкращения