Стоук Сити хвърли бомбата на кръга във Висшата лига, след като победи с 1:0 шампионите от Манчестър Сити насред техния „Етихад” и им нанесе първо поражение за сезона. 

Бившият играч на градския съперник Юнайтед Маме Бирам Диуф, отбеляза брилянтен гол за Грънчарите през второто полувреме и така Гражданите регистрира пърза загуба у дома през кампанията, след като за целия минал сезон единственото поражение на състава пред собствена публика, бе от Челси. 

Победата бе първа за Стоук през сезона, като хората на Марк Хюз имат 4 точки и за първи път спечелиха на терена на Небесносините във Висшата лига. Шампионите остават с 6. 

Серхио Агуеро стартира за първи път като титуляр през  сезона, като замени Един Джеко сред титулярите на Мануел Пелегрини. Александър Коларов и Бакари Саня пък се появиха в защитата. За гостите сред стартовите 11 се появи дошлият под наем от Челси Виктор Моузес. 

Началото определено бе притеснително за Гражданите, тъй като Агуеро се сблъска с Райън Шоукрос и сякаш получи контузия в бедрото. Той бе извън игра 2-3 минути, но след това се завърна и показа, че иска да продължи. 

Шампионите очаквано овладяха инициативата и Яя Туре получи възможност да стреля с глава, но твърде слабо. Последва опасен шут на Самир Насри, но Асмир Бегович се справи. 

Стоук отговори с индивидуално действие на Моузес, който преодоля Венсан Компани, но Бакари Саня притича и затвори вратата за нигериеца. Последва и ситуацията, при която Грънчарите поискаха дузпа. Маме Бирам Диуф финтира Александър Коларов и падна, като повторенията определено показаха, че бе чукнат по крака, но съдията не отсъди нищо. 

Последва нов проблем за Ман Сити, след като Фернандо получи контузия и бе заменен в 38-ата минута от Фернандиньо. Малко преди паузата пък Яя Туре удари напречната греда с удар отблизо и в крайна сметка първата част приключи без попадения. 

След нея гостите натрупаха самочувствие и започнаха да действат все по-уверено, докато домакините имаха проблеми в създаването на добри положения. В 58-ата минута нещата за тях станаха дори още по-неприятни. 

След корнер на шампионите Маме Бирам Диуф овладя в своята половина и тръгна напред. Той се справи с Коларов, преодоля и Венсан Компани, за да стреля през краката на Джо Харт и да аванс на отбора си. Това бе първият  гол, който Стоук вкара на терена на Сити във Висшата лига. 

Пелегрини реагира като пусна веднага Навас и Джеко вместо Насри и Йоветич. Чистите ситуации в полза на Гражданите обаче продължиха да липсват. Агуеро създаде напрежение в наказателното поле на гостите, но след няколко рикошета играчите на Стоук изчистиха. 

Последва шут на Яя Туре, който се отклони в защитник и топката профуча много близо до вратата. 

В края домакините поискаха дузпа, след безумно влизане от Ерик Питерс срещу Яя Туре. Халфът обаче сякаш преигра в реакцията си и вместо да покаже бялата точка, реферът даде жълт картон на котдивоареца за симулация.