Арсенал и Манчестър Сити си спретнаха голово шоу - 2:2 на "Емиратс" в дебюта на Дани Уелбек и Франк Лампард за двата отбора.

Точен за "гражданите" през първото полувреме бе Серхио Агуеро, с попадения на Джак Уилшър и Алексис Санчис "артилеристите" направиха пълен обрат след почивката, но Мартин Демикелис заключи мача със закономерно равенство.

Срещата ще се запомни със здравата битка в средата на терена, с множеството голови положения, с три греди, с четирите красиви попадения, с един отменен гол и с дебютите на Дани Уелбек за Арсенал и на Франк Лампард за Сити.

Уелбек се отчете с доста по-добри изяви, като дори натресе гредата, докато Лампард тотално разочарова и бе заменен още на почивката.

Пилотът на Мерцедес във Формула 1 Люис Хамилтън също изгледа мача от трибуните в Лондон, като бе в компанията на Тио Уолкът, който лекува контузия.

Единствената неприятна новина от срещата бе травмата на Дебюши, който в края на двубоя бе изнесен на носилка от терена.


Домакините от Арсенал започнаха атакуващо мача и в началото натиснаха "гражданите" в собствената им половина. В 5-ата минута Дебюши проби по дясното крило и центрира отлично в наказателното поле на Сити, но там нямаше негов съотборник, който да засече топката.

Малко по-късно Аарън Рамзи стреля от дъгата на наказателното поле, но високо над вратата. "Артилеристите" продължиха да натискат и създадоха ново положение пред вратата на гостите.

Алекси Санчес получи топката около ъгъла на наказателното поле на гостите и стреля по диагонала, но Джо Харт бе на мястото си и спаси.

Секунди по-късно се стигна до една спорна ситуация за засада на домакините, но всичко се размина. Тези положения стреснаха гостите и те изнесоха играта в по-предни позиции.

В 11-ата минута Агуеро развинти защитата на Арсенал, но си намали ъгъла и не успя да нанесе силен и голов удар, което улесни Шчесни. В ответната си атака "артилеристите" треснаха греда. 

Новото попълнение Дани Уелбек се възползва от укинална грешка в полузащитата и защитата на Сити и се откъсна сам срещу Харт, последва технично копване, но топката се чукна в дясната греда на гостите.

Отговорът на Сити бе страхотна контра, но Агуеро се засуети и Мертезакер се намеси решително. В 21-ата минута Алексис Санчис центрира от пряк свободен удар, но Харт предвидливо излезе и улови топката.

В тези минути двата отбора се бяха "захапали" здраво в средата на терена, като грубостите зачестиха и това доводе до жълт картон за Франк Лампард.

Последва официално предупреждение и за Пабло Сабалета. В 26-ата минута Милнър и Агуеро разцъкаха технично пред дъгата на наказателното поле на Арсенал, последва мощен удар на Милнър, но топката профуча над вратата на Шчесни.

Две минути по-късно "гражданите" изригнаха и успяха да вкарат. Хесус Навас се възползва от грешка на "артилеристите" в средата на терена, нахлу отдясно и поднесе ниска топка на Агуеро в наказателното поле, който между двама защитници преодоля Шчесни за 0:1.

Сити продължи да доминира и да мачка домакините, които в тези минути не знаеха къде се намират и правеха безумни грешки в защита.

В 32-ата минута Сабалета намери отлично Давид Силва, който получи топката на три метра от Шчесни, но не успя да го преодолее и изпусна невероятен шанс за гол.

Трябва да се отбележи, че в този момент Шчесни демонстрира класа и спаси Арсенал. Постепенно домакините живнаха и успяха да изнесат играта в средата на терена.

Алексис Санчис отново се опита да вкара от пряк свободен удар в 37-ата минута, но прати топката високо над вратата. До края на полувремето двата отбора основно разиграваха в средата на терена и не се стигна до нови голови ситуации.

Второто полувреме започна със смяна за Сити, като играта напусна Лампард, а на негово място се появи Насри. Домакините от своя страна се пуснаха в атаки и можеха веднага да изравнят, след като сътвориха фантастична атака, но защитата на "гражданите" се справи с тази опасност сътворена от Дани Уелбек.

В 55-ата минута Навас се пусна по дясното крило инаправи две последователни остри центрирания в наказателното поле на Арсенал, но там Косчиелни бе на добро пласиране и изчисти.

Гостите отново овладяха средата на терена и спокойно разиграваха, като не даваха почти никакви шансове на домакините за нещо смислено в предни позиции.

След час игра Йозил сгреши детински в половината на Арсенал и позволи на Клиши да му отнеме топката, последва двойно с Милнър, след което Клиши се озова сам срещу Шчесни, но заложи на технично отиграване и изпусна страхотен шанс за гол.

Три минути по-късно "артилеристите" сътвориха вълшебна комбинация и успяха да изравнят. Алексис, Уилшър и Разми разцъкаха вълшебно в средата на терена, при което Уилшър нахлу в наказателното поле на Сити и технично преодоля Харт за 1:1.

Домакините се хвърлиха още повече в атака и стигнаха до ново положение, но Дебюши стреля неточно в аут. Логичното опабе се случи в 74-ата минута, когато Арсенал направи пълен обрат.

Тогава след едно разбъркване в наказателното поле на Сити се стигна до пас с глава на Уилшър към Алексис Санчис, който от воле заби страхотен гол за 2:1. Последва неприятна контузия на Дебюши, който бе изнесен на носилка.

Постепенно Сити взе инициативата и на свой ред успя да изравни. След изпълнение на ъглов удар от Коларов, Мартин Демикелис се извиси и с глава вкара страхотен гол за 2:2.

Шчесни успя да закачи леко топката, която се отби от лявата греда и влетя в мрежата му. Този гол определено ще тежи на съвестта на защитата на домакините, която бе оставила Демикелис непокрит в пеналта.

До края на срещата "гражданите" изцяло доминираха, треснаха и две греди, но нямаха шанс за победно попадение, а гол на Насри бе отменен поради засада. Така двата отбора си спретнаха зрелищно и заслужено равенство.

Арсенал - Манчестър Сити 2:2

Голмайстори:

0:1 Агуеро (28)
1:1 Уилшър (63)
2:1 Алексис (74)
2:2 Демикелис (83)

Арсенал: Войчех Шчесни, Начо Монреал, Пер Мертезакер, Лоран Косчиелни, Матийо Дебюши (78 - Калъм Чеймбърс), Матийо Фламини (90 - Артета), Аарън Рамзи, Месут Йозил, Джак Уилшър, Алексис Санчес, Дани Уелбек (88 - Алекс Окслейд-Чембърлейн)

Манчестър Сити: Джо Харт, Гаел Клиши, Мартин Демикелис, Венсан Компани, Пабло Сабалета, Франк Лампард (46 - Насри), Фернандиньо (78 - Коларов), Джеймс Милнър, Давид Силва, Хесус Навас, Серхио Агуеро (67 - Джеко)