От привличането на Серхио Агуеро през 2011 г., "Манчестър Сити" се провали няколко пъти в опитите си да докара нов талант в атаката, който да заиграе до аржентинеца или да го замени.

Алваро Негредо, Стеван Йоветич, Хесус Навас и последният Вилфред Бони са играчи, сключили договори за (сравнително) тлъсти суми, които здраво се бореха да оставят положително впечатление на "Етихад Стейдиъм", независимо дали Агуеро беше на терена или на скамейката.

Головете на Негредо в началото на сезона бяха важни през 2013-14 г., Хесус Навас в момента балансира новата система на Мануел Пелегрини, докато Бони все още чака своя шанс. За клуба, пуснал корени в Манчестър, те обаче не са играчите, които ще оставят някакво наследство. След като не успя да защити титлата си във Висшата лига, "Сити" отново стартира от нулата. 

Това лято обаче отборът изпрати послание не само в Англия но и в Европа. Ето и един от възможните състави на тима: Харт, Коларов, Мангала, Компани, Сабалета; Фернандиньо, Яя Туре, Стърлинг, Силва, Де Бройне, Агуеро.

Докато мнозина на континента се хилят в шепите си, че "светлосините" са се изръсили с €68 млн. (49 млн. паунда) за нов продукт на Висшата лига - Рахийм Стърлинг, няма съмнение, че отборът се сдоби с изключителен талант, чиито най-добри години са пред него, и който вече дава своя принос. Този ход, последван от сделката с Кевин де Бройне за €77 млн. (55 млн. паунда), ще накара всеки да се изправи и да наостри уши.

Сред официалните лица на "Сити" имаше усещането, че са се сблъскали с известна съпротива при преговорите с "Волфсбург", тъй като в Германия на тях са гледали като на червиви с пари новобогаташи. Подобна бе историята и с Един Джеко през 2011 г., както и при подписването с Джером Боатенг от "Хамбургер" 6 месеца по-рано. Хвалебствията към Де Бройне, най-добрия играч в Бундеслигата, не допаднаха особено на хората, повече загрижени за повишаващата се финансова мощ на английския футбол. 

И наистина, пазарувайки за нападатели през последните 4 години, "Манчестър Сити" не надхвърли €53 млн. (38 млн. паунда), похарчени за Агуеро през 2011 г. Това лято обаче го направи два пъти, и то с голяма разлика.

Ако "Сити" беше донякъде муден в опитите си да укрепи своята нападателна линия (лятото на 2013 г. може с една дума да се опише като самодоволно), сега картината е по-различна. Над €140 млн. бяха пръснати само за двама играчи, които със сигурност ще осигурят на своите съперници - у дома и в чужбина - безсънни нощи. 

Балансът в тима днес помага на "Сити" да играе най-добрия си футбол, откакто стана собственост на шейховете от Абу Даби. Разгромът над "Челси" бе едно от най-категоричните му послания. Покритието, което получаваха Бакари Саня и Александър Коларов от Стърлинг и Навас, осигуряваше допълнителна предпазна мрежа, както и подобряването на Еляким Мангала и възкръсването на капитана Венсан Компани.

Да не говорим за пристигането на Николас Отаменди срещу €44 млн. Аржентинецът е разумен централен защитник, който се чувства комфортно с топката - такъв тип, който може да се превърне в герой на клуба. Най-успешното му напасване в тима може да стане на мястото на Компани, а не редом с него, което осигурява на "Сити" невероятна дълбочина в защита при наличието на Сабалета и със завръщането на Клиши. 

С положителност "Манчестър Сити" разполага с отбор, който с лекота може да спечели Висшата лига. Той трябва да я спечели. Множеството домашни мачове за лигата се печелят просто с изваждането на по-добри играчи от съперника, а предвид на второто място миналия сезон, независимо от скърпената кампания, всичко друго освен трета титла за 5 г. е провал. 

Но съществуват проблеми и в полузащитата, които подсказват, че един полуфинал в ШЛ е все още мечта. Дали Де Бройне трябва да възприеме по-дълбока роля, е нещо, което официалните лица в "Сити" разискват, фитнес формата на Яя Туре трябва постоянно да се обгрижва, докато Фабиан Делф все още не е изпробван на топниво.

Въпреки всичко "Сити" може да продължи да развива играта си през сезон 2015-2016, защото тези проблеми могат да почакат до следващото лято. Отборът съживи атаката си, подписа с най-добрия централен защитник на пазара (Отаменди) и събра най-добрия състав в страната. Така че успехът в Премиършип, плюс домашен трофей, трябва да е минимумът ... засега.

Превод на вестник "7 дни спорт"