Сам Алардайс е новият мениджър на националния отбор на Англия по футбол, съобщи Футболната асоциация на страната. 61-годишният мениджър на Съндърланд ще смени на поста Рой Ходжсън, чийто договор не бе подновен след отпадането от Исландия на осминафиналите на Евро 2016.

Договорът на Алардайс е за 2 години, а в щаба му се очаква да влезе и Пол Клемент, който е бивш мениджър на Дарби Каунти и помощник на Карло Анчелоти в Реал Мадрид и Байерн Мюнхен. Гари Невил, който досега изпълняваше ролята на помощник-треньор, ще напусне поста си.

Алардайс, известен с това, че негов отбор никога не е изпадал, е определян от мнозина свои колеги като отличен специалист заради начина, по който мотивира играчите си.

Сред силните страни на Алардайс се посочва и това, че успява да извади максимума от играчи с доста ограничени възможности, а в работата си специалистът разчита много на използването на статистика, високи технологии и някои по-нестандартни методи като йога. 

Досега в треньорската си кариера Големия Сам е ръководил отборите на Блекпул, Нотс Каунти, Болтън, Нюкасъл, Блекбърн и Уест Хям. Мястото на Алардайс в Съндърланд по всяка вероятност ще бъде заето от бившия мениджър на Евертън и Манчестър Юнайтед Дейвид Мойс.