Няма две мнения по въпроса, че Пеп Гуардола започна истинска революция, откакто застана начело на Манчестър С. Революция, която засяга сериозно всички конкуренти от Висшата лига, но най-вече битието на футболистите на Гражданите. Защото на тях им се налага да спазват една камара правила, някои от които, меко казано, странни. "Пеп ни задължава да закусваме и да обядваме заедно, а освен това ни отряза изцяло интернета", оплака се вторият капитан Пабло Сабалета пред аржентинските медии. Това е съвсем малка част от вътрешния правилник с 10 параграфа в Сити. Ето ги и тях…

1. Храненето е най-важно
Точно така, както беше направил през 2008 г., когато застана начело на първия отбор на Барса, сега Гуардиола е променил изцяло хранителния режим в Сити. Пицата изчезна напълно от менюто на играчите. Но не е само тя. Сандвичите, сладките неща, бирата и безалкохолните вече са абсолютно табу. Хранителният режим вече е изграден на базата на паста, ориз, месо, риба, йогурти, зърнени храни и плодове. Подобно на режима в Барса, а след това и в Байерн, играчите на Сити биват посрещани на работа всяка сутрин с огромни подноси от плодове и шейкове. Включително и за след мачове има специално меню, покрай което се следи изключително внимателно хранителният режим на футболистите.

2. Точността краси човека
Ако тренировката започва в точно определен час, всички трябва да са на място поне час по-рано. Закъснелите се наказват с глоба, като размерът й нараства пропорционално на времето, с което виновният си е позволил да закъснее.

3. Комуникациите са враг
Използването на мобилни телефони е крайно ограничено. Това се прави, от една страна, за засилване на комуникацията лице в лице между играчите, а от друга - за максимална изолация от публичното пространство. В клубния автобус говоренето по телефон също е забранено с изключение на спешни случаи, като например сериозен семеен проблем.

4. Дрескодът е закон
Манчестър Сити осигурява на всеки играч в Сити пълен гардероб, който трябва да бъде използван винаги, когато става дума за официални мероприятия на клуба. Неправилно обличане вече доведе до забележка от страна на Гуардиола в подготовката и с течение на времето всичко влезе в релси. Включително и по отношение на обслужващия персонал, който също е длъжен да спазва стриктно клубния дрескод.

5. Сплотеността е приоритет
Гуардиола не просто държи на добрите отношения между играчите си, той иска те да са максимално близки помежду си. Като бивш футболист, а след това и треньор той си дава сметка, че има неща между спортистите, които не могат да се контролират. Но въпреки това изисква колективът да е възможно най-обединен и по възможност да няма никакви пукнатини по него.

6. Възпитанието е добродетел
Персоналът в Сити е в наличност най-вече за да улесни максимално ежедневието на играчите. Но в никой случай не работи под тяхната диктовка.
Гуардиола вече е дал на играчите си да разберат как стоят нещата и е подчертал, че те трябва да се отнасят към тях възпитано и с уважение. Едно от задълженията на играчите в тази посока е да оставят вече използвана екипировка за пране на точно определеното за целта място, а не просто да я захвърлят някъде в съблекалнята.

7. Клубният имидж е над всичко
Футболистите са лицето на клуба пред феновете и медиите и поведението им никога не трябва да излиза от рамките на нормалното. Задължението им е да се държат максимално адекватно и да не вредят пред медиите на клубния имидж.
С този пункт може да се обясни казусът "Яя Туре", възникнал след изказванията на агента му против всичко и всички в клуба.

8. Нищо не трябва да излиза от съблекалнята
Събитията около Туре и последвалото му отстраняване от първия отбор са предупреждения за останалите играчи по отношение на информацията, която изнасят в публичното пространство.
Злословенето по адрес на съотборници, критиките срещу клуба и издаването на интригуваща вътрешна информация ще бъдат наказвани жестоко!

9. Вечерният час е за всички
Тепърва ще станем свидетели на това как Гуардиола ще се отнесе към традиционните на Острова коледни тържества, които са факт по всички клубове и в много случаи покрай тях се заформят паметни скандали. Тържеството за Коледа обаче може да се окаже единственото изключение в Сити. Защото с пристигането на Гуардиола на "Етихад" се сложи край на нощните излизания на играчите през седмицата. Всички имат вечерен час и трябва да го спазват.

10. Глобите са решение за всичко
Гуардиола приложи този подход в Барселона, след това в Байерн, а сега и в Сити. Той е наложил кодекс за поведение, в който има фиксирани санкции при издънка. Глобите са между 250 и 6000 евро и в Барса и Байерн ги събират капитаните Компани и Сабалета.

Жорди Бланко