Яя Туре направи демонстрира страхотната си класа, след като се завърна с два гола в състава на Манчестър Сити и донесе трудната победа над Кристъл Палас с 2:1 в Лондон. 

Котдивоарецът записа първото си участие за сезона във Висшата лига и вкара по един гол в двете полувремена, за да покаже на Пеп Гуардиола, че има място в неговия тим и може да му бъде много полезен. 

Домакините от Палас не играха лошо и могат да съжаляват, че допуснаха петата си поредна загуба, след която остават с 11 точки. Сити пък има 27 и настигна Ливърпул на върха, като победи Орлите за 11-и път в последните 12 мача. 


Голямата новина в състава на гостите естествено бе появата сред титулярите на Яя Туре. Низвергнатият халф записа първото си участие във Висшата лига, след като преди дни се извини за своето поведение и това на агента си. Венсан Компани и Бакари Саня също стартираха, а Гюндоган и Стоунс изобщо не бяха в групата. 

За домакините Алан Пардю направи две промени, като на вратата Уейн Хенеси замени Стив Манданда, а Джеймс Томкинс се появи в защита вместо Деймиън Дилейни. 

Двубоят започна с минута мълчание в памет на жертвите от влаковата катастрофа в Кройдън на 9 ноември, а след това в началото на сблъсъка нямаше много опасности, като от двете страни опитаха центрирания, но без успех. 

Уилфред Заха бе много активен в тези минути за домакините и в 12-ата минута негов бровив бе спрян от важна намеса на Фернандиньо. Последва неточен шут на Бентеке, докато гостите не успяваха да стигнат до добри положения в предни позиции.  

В средата на полувремето Венсан Компани се сблъска с Клаудио Браво при една ситуация и въпреки че опита да продължи, напусна терена минути по-късно като определено изглеждаше разтърсен и вероятно бе получил мозъчно сътресение. 

Мачът продължаваше да върви равностойно преди в 39-ата минута Сити да вкара и кой друг ако не Яя Туре! Котдивоарецът размени пасове с Нолито в наказателното поле, след което стреля и реализира, с помощта и на рикошет.  

След почивката домакините показаха, че няма да се откажат да търсят позитивен резултат и в 55-ата минута Бентеке стреля с глава след центриране на Пънчън, но Браво изби. Сити отговори с далечен удар на Де Бройне, който премина над гредата. 

Отбраната на гостите не можеше да се чувства спокойна и в 66-ата минута Палас изравни, след като секунди по-рано удар на Агуеро бе спасен от Хенеси, а след това и топката бе избита от Уорд от голлинията. Малко след това резервата Конър Уикъм преодоля Сабалета и стреля отлично, за да вкара. 

Гуардиола реагира като пусна Силва и Сити натисна. Последваха центрирания и корнери, които поставиха отбраната на Палас под напрежение, но гол не падаше. В 83-ата минута обаче, Туре спаси отбора си. 

След корнер, при който отбраната на Палас определено трябваше да реагира по-добре, халфът успя да стигне пръв до топката и с остър удар от границата на вратарското поле я прати в мрежата и донесе успеха. 

Кристъл Палас – Манчестър Сити    1:2

0:1    Туре 39
1:1    Уикъм 66
1:2    Туре 83

Кристъл Палас: Хенеси, Уорд, Дан, Томкинс, Кели (86 Сако), Кабай, Маккартър, Пънчън, Таунзънд (46 Уикъм), Заха, Бентеке (81 Лий)
Манчестър Сити: Браво, Саня, Компани (38 Сабалета), Отаменди, Коларов, Фернандиньо, Туре, Нолито (68 Силва), Де Бройне, Стърлинг, Агуеро (85 Фернандо)