Манчестър Сити не допусна грешка и победи като гост Бърнли с 2:1 в първия мач от 13-ия кръг на Висшата лига. Така Гражданите спечелиха поредни срещи за първи път от септември и поне временно излязоха начело с 30 точки. 

Серхио Агуеро се превърна в герой, след като реализира и двете попадения за своя отбор, който обаче трябваше да прави обрат и успехът определено не дойде лесно, като при втория гол Виненочервените определено помогнаха с неадекватните си действия. 

Домакините играха добре и опитаха да използват силните страни от играта си, като при малко повече шанс можеха и да измъкнат нещо. С 14 точки те не са толкова далеч от опасната зона.  


Голямата новина в състава на Бърнли бе липсата на вратаря Том Хийтън, който пропускаше мача поради контузия и така бе сложена край на серията му от 142 поредни участия приключи. Вместо него започна 37-годишния Пол Робинсън, който записа първо участие във Висшата лита след 4 години и половина. 

За гостите Серхио Агуеро премина късния фитнестест и стартира. Гуардиола бе заложил на четирима в защита, като Отаменди и Коларов действаха в нейния център, а Стоунс го нямаше. Яя Туре се завърна в състава, като този път бе пратен по-напред, а Кевин Де Бройне остана резерва за сметка на Нолито. Силва и също бе на пейката, а Гюндоган не бе в групата. 

Още от началото нямаше изненада по отношение на стратегиите. Гостите владееха топката, а домакините бяха по-близо до своята врата и чакаха удобни моменти да контраатакуват. 

Пред погледа на Гарет Саутгейт Яя Туре се подхлъзна при една ситуация в третата минута, когато получи в наказателното поле и не постигна нищо. Малко след това домакините поискаха дузпа, когато след статично положение Отаменди сякаш изблъска Хендрик, но реферът замълча. 

Агуеро стреля в 9-ата минута, но Робинсън изби. Сити обаче не успяваше да притисне сериозно Виненочервените, които действаха със самочувствие и в 14-ата минута поведоха. Отбрната на Сити не успя да изчисти добре една топка, като Отаменди я прати на крака на Дийн Марни, който със страхотен удар от въздуха я прати в десния ъгъл – 1:0 за Бърнли. Това бе първи гол за халфа в елита след 2558 дни (ноември 2009). 

Очаквано Сити отговори след това и заигра по-активно в половината на домакините. В 35-ата минута Яя Туре стреля неточно от добра позиция, а и гостите имаха претенции за дузпа за падане на Нолито, но не получиха такава. Изравняването обаче все пак стана факт малко след това. 

След корнер се получиха серия от рикошети, при които топката се оказа на далечната греда на пътя на Агуеро, който успя да я бутне в мрежата и да направи 1:1. Малко след това аржентинецът стреля опасно в далечния ъгъл, но Робинсън отрази. Голмайсторът Марни пък трябваше да напусне за Бърнли поради травма, а след това същото стана и с Гудмундсон, което влоши нещата за домакините, които съумяха да задържат равенството до почивката. 

След нея предимството на Сити продължи и Яя Туре стреля над вратата след двойно с Нолито. Бърнли отговори с контра, но подаването на Дефур към Воукс не бе качествено. 

Така се стигна до 60-ата минута в която домакините се самоубиха. Подаване в наказателното поле бе овладяно от Яя Туре, който обаче бе съборен от Бен Мий. Играта продължи, при което четирима души на Бърнли можеха да изчистят, но Мий и Уорд се сблъскаха и паднаха. Ферандиньо бутна топката към аутлинията, след това успя да подаде пред вратата, където се получи по-скоро рикошет, но Агуеро все пак реализира втория гол. 

След това домакините опитаха да реагират и заиграха по-силно в атака. Агуеро обаче вкара за трети път, но попадението бе отменено поради засада. С края на мача статичните положения станаха много добра опция за състава на Шон Дайш и в добавеното време те не бяха далеч от попадение.  
 
Първо Браво не се намеси добре след центриране от свободен удар и не успя да улови веднага, но след това все пак го направи, след като и домакините не стигнаха до удар. Секунди след това резервата Ашли Барнс стреля атрактивно, макар и да бе с гръб към вратата, но Браво се намеси сигурно, за да гарантира успеха. 

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/190zB9iqkpI" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Бърнли – Манчестър Сити    1:2

1:0    Марни 14
1:1    Агуеро 37
1:2    Агуеро 60

Бърнли: Робинсън, Лоутън, Кийн, Мий, Уорд, Гудмундсон (42 Тарковски), Марни (40 Арфийлд), Дефур (80 Барнс), Бойд, Хендрик, Воукс
Манчестър Сити: Браво, Саня, Отаменди, Коларов, Клиши, Фернандиньо, Фернандо, Стърлинг (57 Сане), Туре, Нолито (78 Де Бройне), Агуеро (89 Навас)