Повече от всякога на „Етихад“ стана ясно, че стремежите на Челси за шампионска титла са автентични. Лондончани се възползваха и от късмета си и може би Сити бе прав да претендира за неотсъдени дузпи.

И все пак никой не може да постави под въпрос издръжливостта на момчетата на Конте, смелостта им и тактическата проницателност на италианския гений.

Това означава, че сините запазиха първото си място в таблицата, а за Пеп Гуардиола остава да разсъждава как се стигна до първото домакинско поражение в неговата ера.

СЕЛЕКТИРАНЕ НА ОТБОРА
Гуардиола - 6,5/10
Конте – 7/10

И двамата мениджъри бяха принудени да направят неочаквани промени заради контузии. Рахийм Стърлинг получи травма преди началото на двубоя, а Гуардиола реши да даде първи старт на Лирой Сане в последните 6 седмици. Неманя Матич имаше проблеми с травма на мускулите и Сеск Фабрегас направи едва второто си появяване сред титулярите във ВЛ под ръководството на Конте. Испанецът игра също с трима в отбрана, като остави Бакари Саня на пейката и използва Сане и Навас да окажат натиск върху противниковите крайни футболисти - Моузес и Алонсо. Донякъде това сработи, но само донякъде. И то до определен момент…

ТАКТИЧЕСКАТА БИТКА
Гуардиола – 7/10
Конте – 8/10

Тактиката на Сити работеше през първото полувреме, като тимът бе господар на терена за 60 минути. В действителност именно Навас преодоля Алонсо, за да достави центрирането, при което Кейхил си отбеляза автогол. Гражданите имаха няколко молби за дузпа, които бяха отхвърлени от рефера Тейлър, отменен гол за засада на Фернандиньо, положения на Агуеро и греда на Де Бройне. Но след като се „качи“ на късмета си, Челси удари с разрушителен ефект. Гуардиола беше предупредил в навечерието на срещата, че сините използват много добре оръжието контраатака и не се нуждаят от много шансове, за да вкарват голове. А те демонстрираха това на „Етихад“ безмилостно. И трите попадения дойдоха след контри.

ЛУДОРИИТЕ НА ТЪЧЛИНИЯТА
Гуардиола – 7/10
Конте – 8/10

Двубоят в техническата зона очаквано предложи допълнителна атракция към основното събитие, тъй като и двамата мениджъри са известни с темпераментното си поведение по време да мачовете. Нито един от тях не седна за секунда, а те преминаха през цяла гама от емоции. Гуардиола, по-специално, приличаше на човек, потънал в мъка, на колене, при нацелената от Де Бройне греда. Испанецът държеше главата си с ръце, когато Агуеро стреля в Аспиликуета в момент, в който по-лесно изглеждаше да се отбележи гол. Когато пък не бе доволен от съдията Антъни Тейлър, ръкопляскаше саркастично. Конте не бе по-малко интересен, като той не спря дори за секунда да дава напътствия на футболистите си и постоянно ръкомахаше с ръце. Що се отнася до головете, италианецът ставаше все по-див при всеки следващ гол. След третия гол се хвърли в ръцете на треньорския щаб като обезумял. Мениджърите участваха и в мелето в края, когато Гуардиола се опитваше да запази играчите си от неприятности. Това нямаше почти никакъв ефект, тъй като Агуеро и Фернандиньо бяха изгонени.

СМЕНИТЕ
Гуардиола – 5/10
Конте – 8/10

Ключовата промяна дойде от Конте, който 5 минути след началото на второто полувреме постави Вилиан на мястото на неефективния Педро. Испанецът бе похвален от Гуардиола преди началото на двубоя, но той не направи почти нищо, с което да го оправдае. Бразилецът от своя страна, се превърна в голям проблем за Коларов и отбеляза второто важно попадение за лондончани. Пеп се опита да промени хода на мача, като се върна с четирима в отбрана в 69-ата минута, като изпрати вляво Клиши на мястото на разочароващия Сане. Но всичко това имаше обратен ефект, когато сините вкараха втория си гол именно в тази зона няколко минутки по-късно. Яя Туре замени слабия Гюндоган, но това не промени нищо, а в заключителните минути Ихеаначо смени Стоунс в търсене на изравняване. Ефект отново нямаше.

Крис УИЛЪР, Mail Online