Манчестър Сити не остави шансове на Кристъл Палас и го разби с 5:0 у дома в мач 36-ия кръг на Висшата лига. 

Небесносините доминираха през цялото време и постигнаха убедителен триумф, като се изравниха по точки с Ливърпул – по 69 при равен брой мачове. 

Ранен гол на Давид Силва даде тон, след което Гражданите не поглегданаха назад и нанесоха трета поредна загуба на лондончани. С 38 точки хората на Сам Алърдайс все още не могат да бъдат спокойни за мястото си в елита и през новия сезон.  


В състава на домакините добрата новина бе завръщането на Давид Силва, който бе под въпрос и именно испанецът даде отлично начало на отбора си още във 2-ата минута. Таунзънд остана статичен в ситуацията, след това Кели не успя да изчисти и Силва бе на точното място, за да отбележи своя 50-и гол за отбора. 

Гостите опитаха да отговорят и поискаха дузпа в 7-ата минута, когато Заха падна след съприкосновение с Туре, но предвид това, че го направи доста леко, реферът подмина положението. 

Ранният гол определено свърши отлична работа на Сити, носейки спокойствие на отбора, като в 10-ата минута Де Бройне опита удар от въздуха от малък ъгъл в стил Ван Бастен от Евро 88, но прати топката далеч от целта. 

Последва далечен удар на Фернандиньо, който Хенеси улови. Атаките на домакините бяха опасни, докато лондончани изглеждаха странно пасивни. В 22-ата минута Стърлинг реши да подава към Жесус, вместо да стреля, след като бе изведен добре и пропусна положението. 

Лерой Сане също бе изключително активен, а и Силва продължаваше със силната си игра, като в 31-ата минута взаимодейства с Жесус, който обаче загуби баланс и не успя да стреля достатъчно силно, за да затрудни Хенеси. Последва удар на Сане, който бе спасен, а след това Стърлинг направи добавка, но Ван Анхолт изби от голлинията. 

Пропуските на Гражданите обаче станаха доста и Палас едва не изравни при първата си опасна в атака. В 36-ата минута Кабайеро демонстрира отличен рефлекс, като изби удара с глава на Бентеке. 

Темпото също бе високо и атаките започнаха да следват и към двете врати. В 38-ата минута Ван Анхолт получи шанс да стреля, но го направи неточно. Орлите завършиха добре първото полувреме, но в началото на второто всичко приключи за тях. 

Първо Силва стреля неточно, а в 49-ата минута Компани направи 2:0, когато след корнер Де Бройне го намери отлично и белгиецът реализира с удар от движение, за да успокои съотборниците си.  

Последва свободен удар на Де Бройне, при който топката кацна върху напречната греда, преди белгиецът заслужено да се разпише за 3:0. Жесус подаде към белгиеца, който реализира с удар в близкия ъгъл. Хенеси определено щеше да бъде разочарован от намесата си в този случай. 

След това Палас опита да направи нещо, но така или иначе загубата вече бе факт. Кабайеро изби удар на Фламини, при който се получи рикошет, а няколкото корнера не донесоха успех на лондончани. 

В 82-ата минута дойде ред и на Стърлинг да отбележи, след като получи добро подаване от Сабалета и реализира с удар от движение, а в добавеното време Отаменди засече центриране на Де Бройне от свободен удар и оформи крайното 5:0.

Манчестър Сити – Кристъл Палас    5:0

1:0    Силва 2
2:0    Компани 49
3:0    Де Бройне 59
4:0    Стърлинг 82
5:0    Отаменди 92

Манчестър Сити: Кабайеро, Фернандиньо, Компани, Отаменди, Клиши, Туре, Стърлинг, Де Бройне, Силва (68 Сабалета), Сане (84 Навас), Жесус (84 Ихеаначо)
Кристъл Палас: Хенеси, Уорд, Кели (76 Дилейни), Ван Анхолт, Шлуп, Миливойевич (67 Фламини), Пънчън, Макартър, Заха, Таунзънд (57 Лий), Бентеке