Манчестър Сити постигна ценна победа в борбата за Топ 4, след като надви Лестър с 2:1 у дома и със 72 точки изпревари Ливърпул за третото място, при равни мачове с Червените. 

Двубоят обаче ще се запомни най-вече с куриозния пропуск на дузпа от Риад Марез от Лисиците, с което той не успя да донесе точка за шампионите, които остават с 43 точки в актива си, но имат шансове да приключат в първата половина на таблицата. 


За домакините нямаше промяна от победата над Кристъл Палас с 5:0 миналия уикенд. Серхио Агуеро бе на пейката. За Лестър Бен Чилуел замени Роберт Хут, а Анди Кинг се появи вместо контузения Дани Дринкуотър. 

Първото положение бе в 4-ата минута, когато Сане центрира отлично към Фернандиньо, чийто удар с глава премина на около метър встрани от вратата. Бразилецът определено трябваше да вкара. 

Лестър обаче отговори, като в 8-ата минута Ндиди остана на добра позиция след корнер, но не бе точен. Гражданите обаче доминираха, а Лерой Сане бе изключително активен в лявата зона. Давид Силва и Кевин де Бройне също носеха сериозна заплаха с пасовете си. 

Отбраната на Лестър и Шмайхел се справяха добре, въпреки напрежението, на което бяха поставени. В 20-ата минута Сане не успя да стреля от добра позиция, а минути след това Де Бройне опита късмета си отдалеч  и ако не бе рикошет в Беналуан нещата можеха и да завършат зле за Лисиците. 

В крайна сметка обаче, в 29-ата минута домакините поведоха, но с със спорен гол. Сане проби отляво и намери Силва, който с прецизен удар вкара. Въпросът бе, че на пътя на топката бе Рахийм Стърлинг, който бе в тънка засада, а освен това опита и да засече. Той не успя да играе с топката, а след консултация с помощника си реферът Боби Мадли призна гола. 

Малко след това нещата за Гражданите станаха още по-добри. Сане направи поредния си пробив в наказателното поле, избегна един шпагат, а при втория чукна топката покрай Беналуан, който брутално го събори. Дузпата бе категорична, както и изпълнението на Габриел Жезус, който направи 2:0. 

Всичко се развиваше отлично за домакините, само че Лестър върна интригата още преди паузата. В 42-ата минута Олбрайтън центрира отлично, а оставен пред вратата Шинджи Оказаки засече по отрактивен начин от въздуха, за да отбележи много хубав гол. 

Скоро след подновяването на играта Лестър пропусна отличен шанс да изравни. Варди проби отдясно и центрира към свободния Олбрайтън, който обаче не успя да засече добре и отправи твърде слаб удар, което бе разочароващо за гостите. Те обаче стояха добре след паузата. 

Домакините пък не успяваха да стигнат до добри ситуации през второто полувреме. Един добър пробив на Сане завърши с лошо подаване пред вратата. Опит на Туре пък бе блокирани от Кинг. В една ситуация Фернандиньо тресно с лакът в лицето Олбрайтън, но реферът не отсъди нищо. 

Драмата настъпи в 76-ата минута, когато гостите спечелиха дузпа, макар че нарушението срещу Марез от Клиши бе около границата на наказателното поле. Потърпевшият изпълни и вкара, но съдията отмени гола и отсъди свободен удар за домакините забелязвайки, че алжирецът играе два пъти с топката. Оказа се, че при изпълнението той стреля с левия крак, но се подхлъзва и топката се удря и в десния му крака, което е нарушение на правилата. 

Гостите продължиха да търсят точката и Варди стреля неточно при една ситуация. Реферът даде 9 минути продължение, което обаче също не им помогна и така Манчестър Сити стигна до скъпоценната победа. 

Манчестър Сити – Лестър    2:1

1:0    Силва 29
2:0    Жезус 36 дузпа
2:1    Оказаки 42

Манчестър Сити: Кабайеро, Фернандиньо, Компани, Отаменди, Клиши, Туре, Силва, Де Бройне (82 Сабалета), Стърлинг (78 Агуеро), Сане, Жезус (94 Навас)
Лестър: Шмайхел, Симпсън, Беналуан, Фукс, Чилуел, Ндиди, Кинг (68 Амарти), Марез, Олбрайтън (80 Грей), Оказаки (73 Слимани), Варди