Манчестър Сити разби с 5:0 Ливърпул в голямото дерби от 4-ия кръг на Висшата лига, играно на "Етихад".

Серхио Агуеро откри резултата в средата на първото полувреме след отлично подаване на Кевин Де Бройне, а в 37-ата минута дойде най-скандалният момент в сблъсъка. Садио Мане ритна с бутоните в главата вратаря на "гражданите" Едерсон и беше изгонен с директен червен картон. Лекарските екипи оказваха първа помощ на разкървавения бразилец в продължение на 10 минути, преди да бъде изнесен на носилка.

Малко след това гол на Габриел Жесус беше отменен за засада, но след това бразилският национал наниза две попадения, за да реши изхода на двубоя. В 76-ата минута Лерой Сане покачи на 4:0, в продължението отново той оформи крайния резултат. В класирането Сити се изкачи на върха с 10 точки, докато Ливърпул допусна първа загуба през сезона и остава със 7 т.


Дербито на "Етихад" започна много интересно и двата отбора изпуснаха няколко отлични шансове да открият резултата. Фернандиньо отправи първия точен удар, който Симон Миньоле с добра намеса изби. Гостите пък разчитаха на атаки чрез бързите Мохамед Салах и Садио Мане, но имаха сериозни бройни в защита.

Точно старата слабост на Ливърпул позволи в средата на първото полувреме на Серхио Агуеро да изведе домакините напред. В 24-ата минута централните бранители на "червените" оставиха дупка, което позволи на Кевин де Бройне да изведе аржентинския национал и той заобиколи Миньоле, след което не представляваше трудност да се разпише.

Гостите имаха добра възможност да изравнят малко по-късно. Мане беше повален на границата на наказателното поле и зад топката застана Емре Джан. Ударът на германския национал към далечната греда обаче не попадна в целта. След половин час игра Салах беше изведен по дясното крило и стреля по земя, но Едерсон беше на мястото си и улови. Сити отговори чрез Габриел Жесус, който открадна топката Рагнар Клаван, но Миньоле спаси шута.

В 37-ата минута положението за Ливърпул стана отчайващо. Тогава Мане беше изведен очи в очи с Едерсон, двамата тръгнаха към топката, след което сенегалецът вдигна високо крак и ритна вратаря по главата. Звездата на "червените" получи директен червен картон за удар с бутонки в лицето, а стражът на Сити лежа 10 минути на терена, преди да бъде изнесен на носилка. Интересното беше, че коментаторът на мача Гари Невил не се съгласи с решението на рефера и заяви, че той е развалил хубавия сблъсък на "Етихад". В същото време Едерсон беше сменен с Клаудио Браво.

В дългото продължение на полувремето гол на Жесус беше отменен за засада, но малко след това той удвои преднината на Сити с глава, след като засече перфектно центриране на Де Бройне отляво. В началото на второто полувреме нов гол на Жесус беше отменен за засада, но 60 секунди по-късно той все пак се разписа.

Де Бройне с дълъг пас разсече защитата на Ливърпул и изведе Агуеро. Аржентинецът можеше сам да завърши атаката, но подаде към съотборника си, който на празна врата нямаше как да сбърка за 3:0! В 76-ата минута Лерой Сане направи 4:0. Той беше намерен от Де Бройне, след което направи двойно подаване с Бенджамин Менди и от точката за дузпата прониза Миньоле. До края отново Мане с великолепен удар оформи крайното 5:0.

Манчестър Сити – Ливърпул 5:0

Голмайстори: 1:0 Агуеро (1:0), 3:0 Жесус (45+6, 54), 4:0 Сане (76, 90)

Манчестър Сити: Едерсон (45-Браво), Уолкър, Стоунс, Отаменди (71-Мангала), Менди, Данило, Фернандиньо, Де Бройне, Силва, Жезус (57-Мане), Агуеро;
Мениджър: Пеп Гуардиола

Ливърпул: Миньоле, Александер-Арнолд, Матип, Клаван, Морено, Хендерсон, Джан, Вайналдум (58-Милнър), Салах (46-Чембърлейн), Мане, Фирмино (70-Соланке);
Мениджър: Юрген Клоп

Манчестър, ст.: "Етихад"
Съдия: Джонатан Мос
Жълти картони: Отаменди, Фернандиньо (Сити); Арнолд, Джан (Ливърпул)
Червен картон: Мане 37’ (Ливърпул)


<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ld2Qdz1iF68" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>