Манчестър Сити най-после загуби, след като отстъпи при гостуването си на Шахтьор с 1:2 в Шампионската лига. 
 
Гражданите нямаха поражение през този сезон, като за последно паднаха от Арсенал за ФА Къп в края на април. След това последнаха 28 поредни срещи без загуба. 
 
Двубоят в Харков така или иначе бе без значение за Гражданите, които мислеха и за предстоящото дерби с градския съперник Юнайтед в неделя. Те отдавна си осигуриха първото място в групата с 5 победи. 
 
За домакините обаче сблъсъкът бе от значение и по-мотивиринаия украински тим спечели, като вкара головете си още до почивката. Така с 12 точки Шахтьор приключва втори и продължава в елиминациите на Шампионската лига, което си е сериозно постижение. 
 
В състава на Манчестър Сити очаквано имаше промени, като Пеп Гуардиола стартира със 17-годишния Фил Фодън и 20-годишния Тосин Адарабиойо. Яя Туре, Лерой Сане и Габриел Жезус също започнаха. 
 
Домакините очаквано започнаха по-амбицирано и Тайсон стреля над вратата в 4-ата минута. Последва добра работа на Степаненко, който се справи с Данило, но Фернандиньо се намеси решително. 
 
Гостите владееха повече топката, но без да могат да стигнат до добри положения. Марлос потърси далечния ъгъл в една ситуация, но Едерсон се справи. В 26-ата минута обаче, Шахтьор поведе. 
 
Бернард проби от крилото, размина Данило в наказателното поле, финтирайки, че ще подава, след което прати топката в далечния ъгъл. Великолепно попадение за бразилеца. 
 
Малко по-късно той накара Едерсон да спасява още един негов опасен удар преди в 32-ата минута Шахтьор да удвои преднината си. Бернард потърси Исмайли вляво, Едерсон опита да пресече подаването, но не успя и неговият съотборник овладя и вкара на празна врата. 
 
Гражданите се активизираха, но продължаваха да не бъдат прецизни в последната третина. В 42-ата минута Мангала се намеси решаващо в отбрана преди все пак Сити да стигне до чиста ситуация. Фодън изведе Жезус, който обаче си поведе лошо и Пятов успя с крак да докосне топката и да предотврати попадение. 
 
Веднага след почивката Сане бе близо до гол, но Пятов спаси удара му. Гостите действаха доста по-остро, но след няколко активни минути темпото отново спадна. Гуардиола пусна и Агуеро, но отборът му определено не изглеждаше достатъчно мотивиран, за да промени нещата. 
 
В 80-ата минута интригата можеше и да се върне, но Жезус прати топката в гредата след подаване на резервата Диас. Това все пак стана в добавеното време, когато Бутко фаулира Жезус в наказателното поле и Агуеро вкара отсъдената дузпа. За повече обаче нямаше време. 
 
Шахтьор – Манчестър Сити 2:1
 
1:0 Бернард 26
2:0 Исмайли 32
2:1 Агуеро 92 дузпа
 
Шахтьор: Пятов, Бутко, Ордец, Ракитский, Исмайли (64 Асеведо), Фред, Степаненко, Марлос (82 Коваленко), Тайсон, Бернард, Ферейра
Манчестър Сити: Едерсон, Данило, Мангала, Адарабиойо, Фернандиньо (69 Агуеро), Фодън, Туре, Гюндоган, Б. Силва, Сане (62 Диас), Жезус