Не са много играчите, които биха отказали на Манчестър Юнайтед, но вратарят на Шалке Мануел Нойер определено е един от тях.

Сър Алекс Фъргюсън вече си бе набелязал талантливия страж на Германия за наследник на Едвин ван дер Сар, дори изпрати треньора на вратарите на Юнайтед Ерик Стийл в Леверкузен, за да следи изявите на Нойер.

Младият страж държи да остане в Германия и напълно изключи разговори с английски отбор за трансфер през лятото. По този начин "червените дяволи" губят основната си трансферна мишена за летния трансферен прозорец и ще трябва да се преориентират към друг вратар.

"Искам на всяка цена да спечеля Бундеслигата поне веднъж. Може да отида в чужбина два пъти през годината - по време на своите ваканции през лятото и през зимата", отвърна иронично Нойер пред немското списание "Кикер", цитиран от английския ежедневник "Дейли мейл".

"Много хора ми казват, че трябва да отида в чужбина, но аз виждам нещата по различен начин", допълва превърналият се в твърд титуляр на Бундестима вратар.

Така Юнайтед се насочва към Давид де Хеа, който би трябвало да струва близо 18 милиона паунда на "червените дяволи".

Друг от кандидатите за подписа на Нойер беше Байерн Мюнхен. В полуфиналите за купата на Германия Ноейр отчая баварците и почти сам успя да класира "кралскосините" на финала на престижния турнир, изритвайки Байерн от надпреварата.

"Моите приоритети са винаги да постигам успех и да бъда щастлив. Трябва да помисля и за себе си, за това как се чувствам. Вече съм печелил купата на лигата два пъти и се надявам да добавя и купата на Германия в колекцията си", признава пред "Кикер" талантът.

По този начин Байерн остава най-големият фаворит за подписа на Нойер, но има една много любопитна подробност: феновете на Байерн не го искат.

Навярно причината е отдадеността на Нойер на Шалке, а "кралскосините" не крият своята ненавист към баварците.

Преди време феновете на Байерн издигаха транспаранти, на които привържениците не искаха Нойер (на немски - "нов"), защото имат Крафт (на немски - "сила") - играта на думи не се хареса на клубното ръководство, което поне на този етап се съобразява с желанието на феновете и не предприема решителни действия към привличането на Нойер.

"След тази случка много хора ми се обадиха, включително и фенове на Байерн, които ми се извиниха", казва Нойер. До момента той има 148 шампионатни мача за Шалке и 16 двубоя за Бундестима.

"Цялата тази ситуация беше много странна и щеше да е по-добре, ако това нещо не се беше случвало. Ръководството на Байерн ми се обади и ми каза, че това е било незначителен протест срещу мен от малка група от хора. За босовете на Байерн цялата тази ситуация също беше неловка", допълва вратарят.

Според повечето специалисти Нойер иска да играе в Шампионската лига и поради тази причина той почти сигурно напуска Шалке.

Тимът е четвъртфиналист през настоящата кампания в най-престижния европейски клубен турнир, но няма реален шанс да се класира сред първите три отбора в Бундеслигата и ще пропусне следващото издание на надпреварата.