Ливърпул и Манчестър Юнайтед не успяха да се победят в най-голямото дерби на Висшата лига, завършвайки 1:1 на "Анфийлд".

След едно доста постно първо полувреме, двата тима се развихриха и първо Джерард откри резултата със страхотен удар от пряк свободен удар, отбелязвайки по чудесен начин първия си мач като титуляр от март месец насам. После обаче Ернандес изравни десет минути преди края на двубоя.

Особено любопитен бе стартовият състав на Юнайтед. Сър Алекс остави на пейката звездното си атакуващо трио - Нани, Руни и Чичарито. Вместо това самотен в атаката бе Уелбек.

Равенството означава, че Юнайтед може да бъде свален от първото място в класирането, ако Сити победи днес Астън Вила. "Гражданите" обаче гостуват на "Олд Трафорд" след седмица и градското дерби обещава да бъде напрегнато.

В същото време дистанцията между "червените дяволи" и Пул остава шест точки и отборът на Кени Далглиш продължава да заема пето място.

Любопитен факт е, че Пул не е печелил три поредни мача у дома срещу Юнайтед от 70-те години насам. Тогава в периода между 1972 и 1979 "червените" имат седем поредни победи.



Първото полувреме на "Анфийлд" започна доста равностойно, като очевидно нито един от двата тима не бе готов да рискува и да допусне ранен гол в своята врата. След десетина минути игра Юнайтед се опитваше да задържи топката повече, но трудно може да се каже, че доминираше в играта.

Все пак "червените дяволи" първи стигнаха до любопитна ситуация. В 16-та минута Евра проби в наказателното поле и центрира към далечната греда, където Фил Джоунс изненада всички и с глава засече. Ударът му обаче излезе в аут, но сигналът беше ясен.

Постепенно "мърсисайдци" успяха да задържат повече топката и също да застрашата вратата на съперника. Първо в 21-та минута Джерард центрира много остро и като по чудо никой не засече.

В 35-та минута дойде най-сериозната възможност за първото полувреме. Чарли Адам напредна в половината на гостите и стреля от дистанция. Кълбото рикошира от Джони Еванс и попадна в Суарес, който пое и с няколко финта успя да си отвори коридор за стрелба покрай Еванс и прати топката към врата, но Де Хеа успя да спаси.

Преди двата отбора да се оттеглят за почивка Парк успя да създаде последната по-интересна ситуация. Южнокореецът отне кълбото в средата на терена и напредна, но после реши егоистично да стреля сам и бе доста далеч от целта.

Макар и лишен от опасни атаки и интересни ситуации, мачът далеч не бе безинтересен, а второто полувреме започна с доста повече заряд от първото. Още в 48-та минута Ашли Йънг стреля опасно от пряксвободен удар, но Рейна успя да спаси.

Ливърпул успя да наложи така искания от самото начало домакински натиск и в рамките на следващите 10 минути диктуваше събитията на терена. Първо Каут с глава засече едно центриране в наказателното поле и топката се удари в ръката на Джони Еванс, но Андре Маринър реши да не показва точката на дуспата, макар и контактът да беше очевиден.

В 55-та минута Суарес стреля хубаво от дъгата на наказателното поле, но Де Хеа спаси. Само минута след това Джерард пък проби в пеналтерията и стреля от доста малък ъгъл, но вратарят на "червените дяволи" пак улови.

Междувременно на терена се оформи и доста интересен персонален сблъсък между Суарес и Евра. Първо нападателят срита силно в коляното защитника, а после французинът не пропусна да покаже, че го е запомнил и на няколко пъти двамата се сблъскаха.

Суарес не спря да бъде трън в гащите за Юнайтед. В 63-та минута сам успя да пробие в наказателното поле, но в последния момент ударът му бе избит от бранител в корнер.

Така се стигна до изключително любопитната 66-та минута, когато Чарли Адам тръгна като на парад в половината на Юнайтед и точно на границата на наказателното бе фаулиран от Рио Фърдинанд. Повторенията показаха, че бранителят сякаш настъпа футболиста на Ливърпул, но и Адам определено преигра.

В крайна сметка Маринър даде нарушение в полза на домакините и зад топката застана дежурния изпълнител - Стивън Джерард. Капитанът на "мърсисайдци" демонстрира точно защо е толкова важен за отбора и с великолепен удар през единствения процеп в стената, между Уелбек и Гигс, прати топката в близкия ъгъл без да остави никакъв шанс за Де Хеа - 1:0.

След попадението Пул продължи да задържа топката и не позволи на Юнайтед да върне бърз гол. Домакините демонстрираха страхотно самочувствие и много стабилност в защита.

Сър Алекс пък веднага направи важни промени в състава и пусна в игра Нани, Руни и Ернандес. Нещо, което според доста от феновете на тима, трябваше да направи още със стартовия състав.

И със сигурност ще имат право критиците на Фърги, защото влизането на тройката промени коренно играта на Юнайтед в атака и даде резултат.

"Червените дяволи" успяха да задържат повече топката в полето на Ливърпул и в 81-та минута, при едно центриране от корнер Уелбек с глава отклони топката към далечната греда, където Шкрътел изпусна Чичарито и последният показа страхотния си голов инстинкти, засичайки кълбото в мрежата за 1:1.

Още в ответната атака обаче домакините бяха на косъм да поведат отново в резултата. Стюарт Даунинг центрира страхотно в наказателното поле на Юнайтед и Каут от пет метра успя да засече прекрасно топката. Де Хеа обаче показа феноменален рефлекс и чудесно пласиране, избивайки топката в корнер.

Последва ново центриране и хаос в защитата на гостите, но Даунинг не успя да засече, а после кълбото бе изчистено далеч от вратата.
Последните пет минути от мача бяха същински ад за Юнайтед и Ливърпул има защо да съжалява, че не спечели трите точки в мача.

Първо в 87-та минута мощен шут на Даунинг прелетя над гредата. Малко след това пък Хендерсон от воле прати топката към горния ляв ъгъл на вратата и Де Хеа със сетни усилия успя да изчисти в корнер.

Последва центриране и меле в наказателното поле, в което топката попадна в Шкъртел и той от десетина метра стреля в аут, за смайване на всички фенове на "Анфийлд".

В 92-та минута последва поредно центриране в наказателното поле и този път Хендерсън бе непокрит и от няколко метра насочи топката хубаво, но за негово нещастие тя премина на милиметри над горната греда.

В крайна сметка Ливърпул не успя да материализира за втори път по-добрата си игра през втората част и си подели точката с Юнайтед.

Ливърпул - Манчестър Юнайтед 1:1

1:0 Джерард (68)
1:1 Ернандес (81)

Ливърпул: Рейна, Кели, Карагър, Шкъртел, Енрике, Каут, Лукас (57, Хендерсон), Адам, Даунинг, Джерард, Суарес

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Смолинг, Фърдинанд, Еванс, Евра, Йънг (69, Нани), Джоунс (76, Ернандес), Флетчър, Парк (69, Руни), Гигс, Уелбек