С два гола на юношата Аднан Янузай Манчестър Юнайтед измъкна трудна победа с 2:1 като гост на последния в класирането Съндърланд в мач от 7-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Стейдиъм оф Лайт".

Въпреки че се намират на дъното и имат една единствена точица, домакините изиграха много вдъхновено първо полувреме. Те откриха резултата още в самото начало чрез Крейг Гарднър. До края на частта Юнайтед опита да натисне, но Съндърланд бе отборът с по-чистите положения и на няколко пъти можеше да вкара втори гол, но Гарднър прояви егоизъм, а Емануеле Джакерини пропусна на пет метра от вратата.

И тези пропуски се оказаха решаващи, защото след почивката Юнайтед обърна резултата. Първо в 54-та минута Янузай изравни с точен удар от десетина метра, а малко след това отново той вкара победното попадение със страхотен изстрел от воле.



В състава на Юнайтед правеше впечатление липсата на Рио Фърдинанд и Маруан Фелаини. Вместо Фърдинанд партньор в защита на Видич бе Фил Джоунс, а отпред дебют във Висшата Лига като титуляр записваше 18-годишния Аднан Янузай. За домакините пък Крейг Гарднър бе започнал като титуляр на мястото на Себастиан Ларсон.

Впоследствие се оказа, че присъствието на именно тези трима играчи бе от основно значение за развоя на мача.

Мачът започна по възможно най-добрият начин за Съндърланд, тъй като домакините откриха още в 5-та минута. Емануеле Джакерини се освободи технично от двама души, след което центрира остро по земя в наказателното поле. Топката не бе опасна и стигна до Фил Джоунс, но той я изчисти силно в краката на Неманя Видич. Той от своя страна не я овладя и тя попадна в Крейг Гарднър, който от пет метра я заби покрай Де Хеа в мрежата.

Юнайтед се опита да отговори с далечен удар на Луиш Нани, при който топката тупна коварно пред вратата, но след това профуча близо до страничната греда.

В 8-та минута ситуацията можеше да стане още по-тежка за "Червените дяволи". Отново Фил Джоунс действа лошо, губейки топката в собствената си половина от Гарднър. Така домакините се оказаха в ситуация с трима души срещу само един защитник в наказателното поле, но Гарднър отказа да подаде на съотборник и докато се накани да стреля върналият се Джоунс поправи грешката си с чист шпагат отзад.

За Манчестър Юнайтед най-активният играч бе Янузай. При една ситуация той си освободи пролука за удар с бързи действия пред наказателното поле и нанесе силен изстрел, но встрани от вратата.

Съндърланд спечели пряк свободен удар на много удобна позиция точно пред наказателното поле, но Джакерини стреля в стената.

В 20-та минута Юнайтед бе много близо до зрелищен гол. Патрис Евра намери с чудесно центриране непокрития на втората греда Нани и той стреля към обратния ъгъл от воле, но не уцели вратата. Малко след това Янузай нанесе точен удар, но прекалено лек и не затрудни вратаря.

Юнайтед бе пренесъл играта в половината на Съндърланд, но в 33-та минута домакините за малко да вкарат втори гол. Адам Джонсън центрира от лявото крило и Джакерини нанесе много точен удар с глава до страничната греда. Давид де Хеа обаче се хвърли и направи уникално спасване с една ръка.

Грешка в защита в наказателното поле на домакините създаде сериозно напрежение, но Ван Перси не можа да намери Уейн Руни пред вратата и пасът бе пресечен от защитник. Пет минути преди почивката Джонсън не успя да изчисти висока топка пред наказателното си поле и Нани нанесе много силен удар под гредата, но Уестууд бе там и спаси.

В 44-та минута обаче Съндърланд направи нов непростим пропуск. Джонсън навлезе в наказателното поле и макар силният му удар от малък ъгъл да бе блокиран от защитник, топката попадна отново в него и той много технично се освободи от двама души, след което поднесе на пет метра пред вратата за Джакерини. Италианецът обаче стреля ужасно неточно над напречната греда.

Юнайтед не започна много добре второто полувреме, като в самото начало Янузай си изработи заслужен жълт картон за симулация за дузпа. В 54-та минута обаче именно белгиецът изравни резултата. Той започна атака, намирайки Патрис Евра по крилото, французинът центрира ниско по земя и оставеният непокрит Янузай от десетина метра фронтално пред вратата засече топката в мрежата.

Четири минути по-късно а малко да се стигне по подобен начин до втори гол за Юнайтед. Отново Евра центрира ниско и Ван Перси изпревари двама защитника, за да стреля от десетина метра, но този път Уестууд успя да реагира и улови топката.

В 61-та минута нов проблясък на Янузай изведе Юнайтед напред. Центриране на Нани бе избито лошо от защитник на Съндърланд и дойде към Янузай, който с изключително прецизен удар от воле заби топката неспасяемо до втората греда.

Този втори гол съвсем разколеба домакините, които имаха сериозни трудности да стигнат до наказателното поле на съперника. Юнайтед от своя страна не демонстрираше особено желание да търси трети гол, а вместо това предпочиташе да контролира играта. Уейн Руни обаче бе много активен и с добра техника се освободи на стрелкова позиция в наказателното поле, но след това шутира много неточно.

Четвърт час преди края Дейвид Мойс реши да вкара свежест с двойна смяна, пускайки Антонио Валенсия и Дани Уелбек на мястото на Янузай и Нани.

В 80-та минута Рафаел се реши да отправи удар от дистанция, но не можа да изненада Уестууд. Три минути преди края на редовното време Юнайтед имаше златно положение за трети гол. Робин ван Перси бе изведен зад защитата и излезе очи в очи срещу вратаря, но стреля неточно покрай вратата.

В 4-та минута на даденото от съдията 5-минутно продължение домакините имаха бурни претенции за дузпа за игра с ръка на Уейн Руни, но повторенията показаха, че той е избил топката с крак.


Съндърланд - Манчестър Юнайтед 1:2

1:0 Гарднър 5
1:1 Янузай 54
1:2 Янузай 61

Съндърланд: Уестууд, Колбак, Роберж, Целустка, О'Шей, Гарднър (56 Ларсон), Кетърмоул, Ки (74 Уикъм), Джонсън (64 Жи), Джакерини, Алтидор

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Евра, Джоунс, Видич, Рафаел (86 Смолинг), Карик, Клевърли, Нани (76 Уелбек), Янузай (76 Валенсия), Руни, Ван Перси