Манчестър Юнайтед затвори устата на критиците си и спечели изключително важна победа с 1:0 срещу Арсенал в мач от 11-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Олд Трафорд".

Единственият гол в мача вкара бившата звезда на "Артилеристите" Робин ван Перси през първото полувреме. Това бе и негов трети гол срещу бившия му тим.

През второто полувреме Арсенал наложи териториално превъзходство, но така и не намери пролука в добре подредената защита на домакините.

Това бе 10-та победа за Манчестър Юнайтед срещу Арсенал в последните 11 мача на "Олд Трафорд". Благодарение на нея "Червените дяволи" се доближиха на 5 точки до лидера в класирането.


 

В състава на Юнайтед Майкъл Карик се бе възстановил, за да излезе като титуляр. Рафаел обаче не успя да попадне в групата. Изненадата бе пускането на Шинджи Кагава вместо Аднан Янузай.

Арсенал от своя страна бе получил тежък удар, тъй като преди мача вирус извади от групата Пер Мертезакер и Томаш Росицки. Така партньор в защита на Косиелни бе капитанът Томас Вермаелен, а в халфовата линия се завърна Матийо Фламини.

Мачът започна с лек домакински натиск на Юнайтед, но Арсенал бързо изравни силите. Първият удар към една от двете врати бе дело на Уейн Руни от дистанция, но въпреки лекия рикошет в защитник Шчесни успя да спаси.

Играта продължи да бъде много равностойна, но без опасни положения. В 28-та минута обаче Юнайтед излезе напред в резултата. След центриране от корнер Робин ван Перси изпревари защитата на гостите и с глава забоде топката в обратния ъгъл на вратата.

Арсенал реагира и овладя центъра на терена. Притежанието на топката обаче не доведе до създаване на голови положения и единственият удар към вратата на съперника бе с глава на Жиру, но неособено опасен.

Манчестър Юнайтед имаше претенции за дузпа, след като Руни овладя грешен пас на Оливие Жиру в наказателното поле на Арсенал, след което французинът се опита да гардира топката пред нападателя на Юнайтед. Руни се блъсна в него и поиска дузпа, но Майкъл Оливър замълча.

До края на полувремето и двата отбора получиха тежки удари, в буквалния смисъл. Войчех Шчесни бе ударен с глава от Фил Джоунс и за кратко остана неподвижен на земята, но лекарският екип счете, че може да продължи.

В последната минута пък Давид де Хеа нокаутира с удар с коляно в главата Неманя Видич, който загуби съзнание и след дълго прекъсване трябваше да напусне терена. Почивката на полувремето не се оказа достатъчна за сръбския защитник и той трябваше да бъде заменен принудително от Том Клевърли.

Второто полувреме започна с добра възможност за Арсенал. Гостите отнеха топката пред наказателното поле на Юнайтед и Йозил поднесе към Рамзи пред наказателното поле, но неговият удар бе блокиран от защитник.

В 57-та минута Йозил имаше възможност, след като центриране на Саня в наказателното поле мина през купа от играчи и го намери на втората греда, но диагоналният удар на германеца бе неточен.

Юнайтед имаше чисто положение за гол. Тогава Вермаелен се хвърли с шпагат да пресече извеждащ пас към Ван Перси, но отклони топката към непокрития пред наказателното поле Руни. Той успешно финтира хвърлилия се пред него Косиелни, но след това от 12 метра стреля неточно покрай вратата.

Арсенал увеличи процента на притежание на топката, но Юнайтед се защитаваше хладнокръвно и не оставяше свободни пространства. Все пак в 70-та минута Рамзи видя включилия се на скорост Йозил и му даде чудесен пас, но германецът действа плахо в наказателното поле и не отправи удар от въздуха. Малко след това пък гостите имаха рядка възможност за контраатака, но Йозил сбърка финалното подаване и не можа да изведе Рамзи на чиста позиция. В следващата атака остро центриране на Саня премина пред вратата без да бъде изчистено, но Оливие Жиру остана изненадан и не засече. Удар от дистанция на Киерън Гибс премина през купа от играчи в наказателното поле и дори получи лек рикошет, но Де Хеа въпреки това спаси.

В 81-та минута Юнайтед имаше много добра възможност след центриране от фаул, но Крис Смолинг не можа да засече топката на пет метра пред вратата.

В игра за Арсенал влезе Серж Гнабри и младокът веднага оживи играта с подаване към Жиру в наказателното поле. Французинът добре залъга един защитник, но след това не стреля и бе блокиран.

В допълнителното време Арсенал имаше още едно положение за гол, след като поредно центриране на Бакари Саня премина пред вратата без да бъде изчистено, но сантиметри не достигнаха на Никлас Бендтнер да засече отблизо в мрежата.

Манчестър Юнайтед - Арсенал 1:0

1:0 Ван Перси 28

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Евра, Видич (46 Клевърли), Еванс, Смолинг, Джоунс, Карик, Валенсия, Кагава (78 Гигс), Руни, Ван Перси (85 Фелаини)

Арсенал: Шчесни, Саня, Вермаелен, Косиелни, Гибс, Фламини (61 Уилшър), Артета (82 Гнабри), Рамзи, Касорла (78 Бендтнер), Йозил, Жиру