Тотнъм и Манчестър Юнайтед врътнаха неизгодно и за двата тима равенство 2:2 в среща от 13-ия кръг на английската Висша лига, която се игра на стадион "Уайт Харт Лейн" в Лондон.

От герой в грешник само в рамките на четвърт час игра се превърна Кайл Уокър, който първо откри резултата от пряк свободен удар, а после "асистира" на Уейн Руни за изравнителния гол на гостите.

Десетина минути след почивката Тотнъм си върна аванса след великолепно изпълнение на Сандро, но веднага след това Руни изравни от дузпа.

След ремито Тотнъм остава девети с 21 точки, докато Манчестър Юнайтед е осми, с 22 пункта на сметката си, изоставайки на цели 9 точки зад лидера Арсенал.


Двата тима започнаха мача изключително открито и бяха дейни най-вече по десните си флангове. Бяха изминали десетина минути игра, когато Аарън Ленън отправи първия точен удар в мача, но Давид Де Хеа внимаваше и не бе затруднен.

Крис Смолинг се опита да центрира остро по десния фланг след многоходова акция на "червените дяволи", но топката се отклони в тялото на бранител и попадна в ръцете на Уго Лорис.

Грешка на Влад Кирикеш внесе смут в отбраната на лондончани и Шинджи Кагава можеше да намери свой съотборник. Първият опит на японеца бе неуспешен, а след това бранителите в бели фланелки се прегрупираха и успяха да се справят с дружни усилия.

В 18-тата минута Тотнъм стигна до пряк свободен удар на двайсетина метра от вратата на гостите и откри резултата. Кайл Уокър заложи на силен нисък шут и се възползва от скочилите във въздуха футболисти на Юнайтед, оформили стената пред Де Хеа. Испанският страж нямаше как да реагира и извади кълбото от мрежата си.

Яхнали вълната от ентусиазма веднага след гола, момчетата на Андре Вилаш-Боаш притиснаха своя опонент, който все пак успя да отблъсне набезите към вратата си. Натискът на "шпорите" обаче бе твърде краткотраен и постепенно гостуващият тим взе предимство във владеенето на топката.

В средата на първата част Паулиньо се отскубна по лявото крило и забеляза включването на Роберто Солдадо. Испанецът получи много хубав диагонален пас зад гърба на последния бранител в червена фланелка и стреля мощно с десния крак, но покрай вратата. Веднага след това удар от малко разстояние на Ленън бе спасен от Де Хеа.

В 32-та минута Манчестър Юнайтед наказа пропуските на Тотнъм. Фил Джоунс центрира отдясно и Кайл Уокър допусна непростима грешка. Защитникът буквално асистира на Уейн Руни, сваляйки топката за него на границата на малкия пеналт. Руни нямаше нужда от втора покана и хладнокръвно изравни резултата.

При една от следващите атаки на домакините Патрис Евра свали Аарън Ленън в наказателното поле, но не последва сигнал за дузпа от рефера Майк Дийн. На отсрещната врата Фил Джоунс отправи силен, но неточен изстрел.

В 54-тата минута Тотнъм си върна аванса в резултата. Сандро получи пространство в половината на гостуващия тим, финтира Клевърли и отправи страховит снаряд от двайсетина метра, забивайки кълбото в горния десен ъгъл.

Само две минути по-късно обаче "червените дяволи" получиха право да изпълнят дузпа, когато Уго Лорич препъна с ръка Дани Уелбек в наказателното поле, без да играе с топката. Уейн Руни заложи на силен удар в центъра и изравни резултата.

В средата на втората част Уокър се опита отново да отбележи от пряк свободен удар, но този път неговият изстрел над стената се оказа неточен. Юнайтед спретна прилична атака, при която Уелбек преодоля Доусън и опита да намери свой съотборник, но пасът му в малкия пеналт бе неточен.

Оставаха малко повече от десет минути до края на редовното време, когато Кайл Уокър се изстреля отдясно и центрира към далечната греда. Там Тунзенд протегна крака си, но не успя да засече.

Към края на мача Хавиер Ернандес се завъртя хитро в наказателното поле и опита прострелно центриране, но защитата на Тотнъм се справи. На отсрещната врата Уокър шутира от дистанция, но спечели само корнер, от който не се стигна до нищо сериозно.

 

Тотнъм - Манчестър Юнайтед  2:2

1:0  Кайл Уокър - 18'

1:1  Уейн Руни - 32'

2:1  Сандро - 54'

2:2  Уейн Руни - 57', дузпа

 

Тотнъм:  Лорис, Кирикеш, Доусън, Уокър, Вертонген, Паулиньо, Сандро, Чадли (Сигурдсон - 85'), Ленън (Таунзенд - 65'), Дембеле, Солдадо (Дефоу - 72')

Юнайтед:  Де Хеа, Видич, Евънс, Смолинг, Евра, Джоунс, Клевърли, Валенсия (Нани - 84'), Уелбек (Ернандес - 73'), Кагава (Йънг - 84'), Руни