С два гола на Чарли Адам Стоук Сити спечели изключително важна победа с 2:1 срещу Манчестър Юнайтед в мач от 24-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Британия".

Домакините откриха резултата през първото полувреме с голяма доза късмет, след като силен удар от фаул на Адам рикошира в Майкъл Карик и излъга Давид Де Хеа.

В началото на второто полувреме Юнайтед изравни резултата след асистенция на Хуан Мата и точен диагонален удар на Робин ван Перси. Почти веднага след това обаче Адам отново изведе "Грънчарите" напред с фантастичен изстрел от дистанция.

До края Стоук имаше няколко възможности да вкара трети гол на контраатака, но не успя. В самия край пък Уейн Руни тресна гредата с удар от фаул.

Така "Червените дяволи" бързо бяха свалени на земята след еуфорията от пристигането на Хуан Мата. Стоук от своя страна успя да победи Юнайтед, след като през есента надигра тима на Дейвид Мойс на "Олд Трафорд", но загуби злощастно след два късни гола. Това бе първа победа на тима на Марк Хюз над Юнайтед от 1984 година. Благодарение на нея отборът се отдалечи на 5 точки от зоната на изпадащите. Юнайтед пък остава на 6 точки от Топ 4, но те могат да станат 9, ако утре Ливърпул победи Уест Бромич.


Стоук започна малко по-активно мача, но без това да се изразява в някакви сериозни опасности пред вратата на Юнайтед. За гостите Хуан Мата получи хубаво извеждащо подаване зад защитата, но малко не му достигна, за да засече от въздуха. На другия край на терена пък Питър Крауч получи центриране в наказателното поле, но топката остана малко зад него и той не я засече добре.

"Червените дяволи" получиха неприятен удар, тъй като Джони Еванс се контузи и бе заменен принудително от Рафаел. Бразилецът веднага се прояви неуверено и това доведе до корнер. След центрирането Марк Уилсън засече, но неточно покрай вратата.

В 13-та минута Юнайтед имаше доста добра възможност за гол. Евра центрира полуниско от крилото и намери Уейн Руни в наказателното поле. Той стреля силно от движение, но прати топката на метър покрай вратата.

Последва равностойна игра без голови положения. В 28-та минута Юнайтед имаше добра възможност. Лошо изчистена топка след центриране от корнер бе върната обратно пред вратата към Робин Ван Перси, който засече отблизо с глава, но след рикошет в защитник топката излезе в корнер.  

В 38-та минута Стоук откри резултата. Домакините спечелиха доста спорен пряк свободен удар за леко бутане на Уолтърс от Крис Смолинг. Позицията бе доста далечна и не изглеждаше да има опасност. Чарли Адам обаче стреля силно, топката рикошира в коляното на Карик и излъга Де Хеа.

Юнайтед можеше да отговори след броени секунди. Още в първата си атака атака след изпълнението на центъра Карик нанесе много силен удар по земя от двайсетина метра, но Бегович се хвърли и изби с една ръка.

Малко преди почивката гостите получиха нов удар, тъй като Фил Джоунс пострада след удар глава в глава с Уолтърс при борба за висока топка. След няколко минути забавяне на играта той бе изнесен на носилка, след което бе заменен принудително от Дани Уелбек.

Заради двете прекъсвания съдията даде 6 минути продължение на полувремето. В тях обаче Юнайтед не осъществи някакъв натиск. Стоук от своя страна трябваше да получи непряк свободен удар в наказателното поле на Манчестър след като Де Хеа улови върната топка от Майкъл Карик, но съдията не видя ситуацията.

Само две минути след подновяване на играта обаче Юнайтед изравни резултата. Марк Уилсън пресече по много лош начин един лек пас пред наказателното поле, така топката попадна в Хуан Мата и той веднага изведе Ван Перси в наказателното поле, след което холандецът преодоля вратаря с диагонален удар.

В 51-та минута обаче Стоук отново излезе напред след прекрасен гол на Чарли Адам. Центриране в наказателното поле бе свалено назад с глава. Арнаутович се размина с топката, но зад него Адам нанесе фантастичен удар, който прати кълбото право в горния далечен ъгъл на вратата.

В ответната атака Рафаел имаше възможност, след като центриране от корнер бе избито към него, но той от границата на наказателното поле стреля лошо над вратата.

В 61-та минута домакините имаха ново опасно положение. Питър Крауч изпревари Евра при центриране пред вратата и овладя на гърди, но след това друг защитник го изпревари преди да стреля. При последвалото разбъркване топката отново стигна до Крауч, но ударът му бе лек и Де Хеа спаси.

На другия край на терена се стигна до сериозно напрежение пред вратата на Стоук и в един момент топката попадна в Мата само на пет метра пред вратата, но защитник се хвърли с безкомпромисен шпагат и му изби топката точно преди да стреля.

Мачът бе станал много изострен и в следващата минута центриране в полето на Юнайтед бе изчистено от Смолинг право на пътя на Арнаутович, но неговият фалцов удар прати топката на сантиметри от втората греда.

Домакините играеха много вдъхновено, но подобно на Юнайтед през първото полувреме бяха ударени от две контузии - първо на Уолтърс, а след това и на Арнаутович. Появилият се в игра Осама Асаиди бе в основата на изключително опасна контраатака в 72-та минута. Той се оказа на чиста стрелкова позиция на границата на наказателното поле, но вместо да стреля с десния крак, реши да си нагласи топката на левия и бе блокирана. В същата атака отстрани абсолютно непокрит бе Стивън Айрълънд, но бившият играч на Ливърпул отказа да му подаде.

Малко по-късно отново Асаиди бе в центъра на събитията и стреля зрелищно от воле след центриране от корнер, но след лека намеса на Де Хеа топката мина над напречната греда.

В тези минути Юнайтед изглеждаше объркан и атаките на тима не се получаваха. Дейвид Мойс реши да потърси промяна, като извади голмайстора Ван Перси и пусна в игра Чичарито. При една постепенна атака Хуан Мата пробва удар по земя извън наказателното поле, но той бе слаб и мина покрай вратата.

Три минути преди края Ашли Йънг имаше възможност. Защитник увисна под топката след центриране на Уейн Руни и тя стигна до непокрития Йънг на втората греда, но той засече много слабо с глава и не затрудни вратаря.

Съдията даде цели 7 минути продължение и в първата от тях Юнайтед като по чудо не изравни. Уейн Руни стреля страхотно от фаул, но Бегович полетя и с върха на пръстите си отклони в гредата. Рикоширалата топка стигна до Дани Уелбек, който с глава стреля в тялото на защитник пред вратата. След новият рикошет кълбото попадна в Клевърли, но той от пет метра стреля над вратата.


Стоук Сити - Манчестър Юнайтед 2:1

1:0 Адам 38
1:1 Ван Перси 47
2:1 Адам 51

Стоук: Бегович, Камерън, Шоукрос, Уилсън, Питерс, Адам, Уилън (83 Паласиос), Арнаутович (72 Асаиди), Уолтърс (60 Айрлънд), Одемвинге, Крауч

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Евра, Джоунс (45 Уелбек), Еванс (10 Рафаел), Смолинг, Клевърли, Карик, Мата, Йънг, Руни, Ван Перси (78 Ернандес)