Манчестър Юнайтед удари Уест Хям с 2:0 като гост в двубой от 30-ия кръг на английската Висшата лига, който се игра на стадион "Ъптън Парк".

По този начин Юнайтед постигна трета поредна победа кат гост и се доближи на 11 точки от зона Шампионска лига.

"Червените дяволи" откриха резултата още в седмата минута чрез Уейн Руни, който прехвърли вратаря Адриан почти от центъра. Половин час след началото на мача Руни се разписа за втори път, възползвайки се от груба грешка в защитата на противника. През втората част темпото бе по-ниско и гостите успяха да удържат победата без особени проблеми.

Възпитаниците на Дейвид Мойс събраха 51 точки, заемайки седмата позиция в класирането. Столичани са 14-и, с 31 пункта в своя актив.


Шампионите започнаха по-активно и в третата минута стигнаха до първи удар. Ашли Йънг центрира към границата на малкия пеналт, където Маруан Фелаини насочи топката с глава, но Анди Керъл изчисти пред голлинията. Малко след това Мата отправи точен, но слаб шут в ръцете на вратаря Адриан.

В седмата минута Уейн Руни побутна с ръка Джеймс Томкинс около центъра на терена, след което бранителят загуби равновесие и падна на тревата. Руни забеляза излезлия напред Адриан и го прехвърли с блестящ удар от около 40 метра, откривайки резултата.

"Чуковете" потърсиха начин веднага да отвърнат на удара, но изстрелът на Матю Тейлър с левия крак от дистанция прелетя доста далеч от вратата на гостуващия отбор. Четвърт час след началото на мача Керъл отклони топката с глава и тя мина покрай дясната греда, като равновесието на нападателя бе нарушено от Дарън Флетчър.

Столичани създадоха нова добра атака, този път по левия фланг. Керъл отново игра с глава, засичайки центрирането към него, но точният му удар не затрудни Давид де Хеа, заел добра позиция.

В играта на Уест Хям се забелязваше твърде много брак и след поредния грешен пас Хуан Мата изведе Шинджи Кагава отляво. Японецът напредна, навлезе в наказателното поле и стреля силно, но Адриан изби.

Преди да изтече половин час игра от началото на срещата самият Мата обстрелва вратата на лондончани, но отново стражът на съперника бе на висота.

В 33-ата минута домакините имаха претенции за дузпа, когато Кевин Нолан падна в наказателното поле след контакт с Дарън Флетчър. Реферът даде знак играта да продължи и Юнайтед стигна до втори гол. Йънг центрира слабо отдясно, но Нобъл не изчисти добре и подари топката на Уейн Руни, който се разписа от три метра.

Малко след това Руни се опита да оформи своя хеттрик, но техничният му удар от фаул мина на метър над напречната греда. В последната минута на първата част Кагава върна на Руни, чийто шут развесели публиката. В добавеното време пак Руни пробва късмета си, този път с изстрел от въздуха, но бранител на Уест Хям застана на пътя на топката.

Уест Хям започна доста агресивно второто полувреме и удари на Керъл и Демел бяха блокирани. Манчестър Юнайтед временно се беше прибрал в собственото си наказателно поле, но постепенно успя да изтласка своя съперник.

"Червените дяволи" сътвориха много хубава атака през центъра, благодарение на индивидуалния пробив на Рафаел. Той подаде вляво и след това се опита да засече технично с петичка в пеналта, но не успя да насочи топката към вратата.

Постепенно гостите успяха да успокоят играта и да укротят своя опонент, който нямаше ясна идея как да стигне до опасна ситуация пред вратата, пазена от Де Хеа.

Десетина минути преди края на редовното време появилият се като смяна Джарвис центрира отдясно и учудващо топката не бе засечена от никой, преминавайки през купа от играчи пред голлинията на гостите.

В заключителните минути Маруан Фелаини падна в наказателното поле на домакините при опит да пробие сам, но реферът правилно даде знак играта да продължи.

 

Уест Хям - Манчестър Юнайтед  0:2

0:1  Уейн Руни - 7'

0:2  Уейн Руни - 33'

 

Уест Хям:  Адриан, Колинс, Томкинс, Демел, Макартни, Нобъл, Даунинг, Нолан (Коул - 73'), Диаме (Джарвис - 58'), Тейлър (Ночерино - 83'), Керъл

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Джоунс, Карик, Бютнер, Рафаел, Флетчър, Фелаини, Йънг, Мата (Уелбек - 78'), Кагава, Руни (Ернандес - 77')