Манчестър Юнайтед частично излъга Байерн Мюнхен, завършвайки 1:1 в първа 1/4-финална среща на Шампионската лига, която се игра на стадион "Олд Трафорд".

Европейският първенец категорично надигра своя противник през първото полувреме, но въпреки това най-чистото положение бе профукано от Дани Уелбек, който се изложи, оставайки лице в лице с Мануел Нойер.

Малко преди да изтече час игра "червените дяволи" излязоха с едни гърди напред след попадението на Неманя Видич. Сърбинът бе оставен непокрит при изпълнение на корнер и откри резултата с глава.

Десетина минути след това Байерн изравни резултата напълно заслужено, след красиво попадение на Швайнщайгер, получил подаване от Манджукич. До края Юнайтед продължи да се отбранява в своята половина, пазейки равенството. В последната минута на мача Швайнщайгер беше изгонен несправедливо заради втори жълт картон, получен след симулация на Уейн Руни.


Момчетата на Дейвид Мойс започнаха доста ентусиазирано и още в третата минута Дани Уелбек вкара топката във вратата на баварците, но реферът Карлос Веласко отмени попадението заради високо вдигнат крак на нападателя пред погледа на Хави Мартинес.

Мюнхенци очаквано имаха предимство в притежанието на топката, но защитата на английския първенец успяваше да се справи с дружни усилия. Ариен Робен отправи изненадващ диагонален удар, но холандецът не бе настроил мерника си. Дани Уелбек бе един от най-активните в редиците на домакините, като неговите хрумвания объркваха бранителите на съперника.

Бяха изминали десетина минути игра, когато се стигна до първия сериозен пропуск. Франк Рибери игра на двойно подаване с Робен и центрира почти от аутлинията. В малкия пеналт най-находчив се оказа добре пласираният Томас Мюлер, но той изненадващо не успя да засече кълбото.

Гостуващият тим вдигна оборотите и натика противника си в неговата половина. Островитяните все по-трудно успяваха да стигнат да топката и достигаха до едва 30% владеене към средата на първото полувреме.

Франк Рибери реши да пробва късмета си със силен удар с левия крак от дистанция, но той прелетя доста встрани от вратата на "червените дяволи". Индивидуален пробив на бека Рафиня завърши с тупалка в тялото на бранител с червена фланелка.

Половин час след началото на срещата Ариен Робен отново показа своя специалитет - остър финт по дясното крило бе последван с пробив към центъра и фалцов удар по диагонала с левия крак. Давид Де Хеа обаче внимаваше и успя да избие насочената в долния му десен ъгъл топка.

Веднага след това и Юнайтед показа зъби. Дани Уелбек стреля от средно разстояние, но Мануел Нойер бе заел добра позиция и улови спокойно. После Руни шутира от петнайсетина метра, но в тялото на Филип Лам.

В 40-тата минута Дани Уелбек сътвори невероятна глупост, пропускайки да отбележи сигурно попадение!  Уейн Руни изведе своя съотборник с хубаво подаване и Джером Боатенг се подхлъзна, подарявайки топката на Уелбек. Последният излезе очи в очи срещу Нойер и вместо да го финтира, или да си избере ъгъл за стрелба, той реши да го прехвърля. Вратаря на Байерн прие подаръка с отворени обятия и опасността отмина.

Точно в края на първата част Юнайтед сътвори бърза контраатака, завършена с много силен изстрел отдясно на Антонио Валенсия, при който топката се отби от крака на Давид Алаба, а при последвалия корнер не се случи нищо опасно.

След подновяването на играта Байерн се втурна напред и Бастиан Швайнщайгер шутира в наказателното поле. За негово съжаление топката мина покрай десния страничен стълб. На отсрещната врата Уейн Руни отправи точен, но слаб удар с глава.

Мюнхенци отново пренесоха играта в половината на противника си. Ариен Робен игра на двойно с Швайнщайгер и нанесе плътен удар, но Рио Фърдинанд се изпречи на пътя на топката. Последва снаряд и на Кроос, но "стената" от футболисти на Юнайтед се оказа непреодолима за пореден път.

В 58-та минута Манчестър Юнайтед откри резултата след изпълнение на корнер. Неманя Видич бе оставен напълно непокрит и от около осем метра сърбинът нанесе страхотен удар с глава, пращайки топката в долния десен ъгъл.

Доминацията на Байерн в контрола на топката продължи, но така и не се стигаше до опасности пред Де Хеа. Джером Боатенг отправи такъв, но вратарят на домакините се намеси.

Логичното се случи в 67-та минута, когато Байерн най-после разпечата вратата на противника си. Рафиня центрира отдясно и влезлият като смяна Марио Манджукич свали с глава към точката на дузпата. Там Бастиан Швайнщайгер "хвана" топката от ждроб с левия крак и я закова в горния ляв ъгъл.

Малко след това изстрел на Ариен Робен профуча покрай гредата. В наказателното поле на Байерн пък се стигна до доста дискусионен момент. Антонио Валенсия, който вече имаше жълт картон, влезе по безумен начин в краката на Боатенг, но реферът спести задължителния в случая втори жълт картон.

В 78-та минута баварците имаха отлична възможност да обърнат резултата. Появилият се като смяна Марио Гьотце задържа умело за Ариен Робен, който направи крачка встрани и стреля, но на педя от лявата греда. После прострелно центриране на Рибери отдясно не намери негов съотборник.

Байерн Мюнхен надиграваше Манчестър Юнайтед не само на терена, но и на трибуните, където германската агитка категорично надвика аристократичните привърженици на домакините.

В последната минута на редовното време Швайнщайгер направи ненужен шпагат в половината на противника срещу Руни и получи втори жълт картон, след което беше изгонен. Интересното е, че германският халф не докосна краката на Руни, който направи очевидна симулация. Освен него реваншът идната седмица ще пропусне и Хави Мартинес, заради натрупани жълти картони.

 

Манчестър Юнайтед - Байерн Мюнхен  1:1

1:0  Неманя Видич - 58'

1:1  Бастиан Швайнщайгер - 67'

 

Червен картон (втори жълт): Бастиан Швайнщайгер (Байерн) - 90'

 

Манчестър Юнайтед:  Де Хеа, Фърдинанд, Видич, Джоунс, Бютнер (Йънг - 74'), Карик, Фелаини, Гигс (Кагава - 46'), Валенсия, Уелбек (Ернандес - 84'), Руни

Байерн Мюнхен:  Нойер, Боатенг, Мартинес, Рафиня, Алаба, Лам, Швайнщайгер, Кроос (Гьотце - 74'), Рибери, Робен, Мюлер (Манджукич - 63')