Сър Алекс Фъргюсън ще продаде колекцията си от вина на търг, на който се очаква да спечели около 3 милиона лири.

Това бе съобщено от аукционната къща Кристи днес. Търгът ще се проведе през месец май в Хонг Конг. На него ще бъде изложена колекцията от 5 000 бутилки вино на Сър Алекс.

Бившият мениджър на Манчестър Юнайтед е голям почитател на виното и често обичаше да кани свои колеги след мачовете на бутилка вино. Веднъж дори Жозе Моуриньо се пошегува с него, че са пили много евтино вино.

Очевидно шотландецът е запазвал най-престижните си находки, които е събирал през годините в колекцията си. 75 процента от бутилките са Домейл де ла Романе-Конти, френско вино, което било едно от най-модерните в момента.

"Да се надяваме, че това ще привлече интереса не само на феновете на Сър Алекс, но и феновете на виното също", коментира Дейвид Елсууд, който е специалист по виното към Кристи.

"Дори и ако пренебрегнем името на Алекс Фъргюсън, качеството на виното, новият тип е това, което като цяло се продава много силно в Азия в момента".

Сър Алекс Фъргюсън е отказал интервю свързано директно с търга, но коментира интереса си към вината като цяло.

"Интересът ми към вината ми позволи да имам хоби извън футбола. Трябва да имаш интереси извън играта, за да може да се отвличаш от интензивността и напрежението, които идват като футболен мениджър".

"И изведнъж, преди две или три години, когато разглеждах портфолиото, осъзнах, че това е невероятно количество вино. Миналата година се оттеглих и реших, че това е добро време да го продам".

Той коментира и ритуала да черпи съперниковите мениджъри с вино, както и да получава подаръци бутилки вино в замяна.

"Макар че съперничеството е много остро, трябва да намериш момента, в който казваш "мачът е мач, нека продължим с живота си".