Бившият защитник на Юнайтед и сегашен анализатор на Скайспортс Гари Невил изрази несъгласие с начина, по който клуба се раздели с мениджъра Дейвид Мойс.

Шотландецът бе уволнен скоростно след загубата от Евертън през уикенда, която окончателно сложи край на шансовете на тима да влезе в Шампионската Лига.

Така Мойс не бе оставен дори да довърши сезона и в последните три кръга от първенството отборът ще бъде воден от Райън Гигс. Новината бе широко разпространена в английските медии още вчера през деня и днес сутринта тя бе потвърдена официално от клуба.

"В последните 15-16 часа или колкото трае това - не ми харесва. Това не е начинът, по който този клуб трябва да се показва", коментира Гари Невил пред Скайспортс.

"Но това е модерният свят. Изглежда така стават нещата сега. Но аз съм традиционалист и вярвам, че можеха да се направят много по-добре".

"Аз вярвам в това мениджърите да получават време. Мисля, че трябва да им бдъе позволявано да завършват работата си. Идеята да дадеш на човек три, четири или шест-годишни договори и след това да ги уволниш след 10 месеца е нещо чуждо за мен".

"Не може да се отрече обаче, че през този сезон играта е лоша, резултатите са лоши и като фен не се наслаждавах да гледам отбора. И съм сигурен, че самият Дейвид Мойс не се е наслаждавал да гледа играта. И не мога да си представя никой фен на Манчестър Юнайтед да се е наслаждавал".

"Представянето ставаше все по-лошо и по-лошо. Имаше малък подем около Коледа, когато си помислихме, че може би ще направим поредица от резултати, но в последните два месеца представянето се влоши. Особено лоши бяха мачовете срещу Олимпиакос и Евертън".

"Това е различен свят от този през 80-те, когато хора като Дейв Секстън, Рон Аткинсън и Сър Алекс Фъргюсън получаваха време в трудни моменти. Това вече просто не се случва".

"Това е нещо, което не ми харесва в модерния футбол. Фактът, че мениджърите биват уволнявани на всеки 12 месеца. Няма значение дали е моят клуб или някой друг. Аз истински вярвам, че липсва почтеност в момента по начина, по който футболните мениджъри биват третирани навсякъде".

"Залогът просто е прекалено висок и те приемат, че това е стресова работа. Те получават добро заплащане за нея, но все пак трябва да има благоприлично държание към хората. Футболните мениджъри биват хвърляни напред-назад, пренебрегвани, хвърляни на боклука. Свестни хора, добри хора просто биват захвърляни и това не е само Дейвид Мойс, това е навсякъде във футбола. Мениджърите винаги са изкупителните жертви".

"Играчите обаче трябва да поемат огромна отговорност. Те са тези, които излизат на футболния терен. В 17-18-годишната си кариера след мач никога не съм си помислял "шефе, ти ни загуби мача".

"Винаги играчите са отговорни. Играчите трябва да поемат отговорност във футбола. Но няма как да уволниш 22 футболисти наведнъж. А и тези играчи на Юнайтед не са толкова лоши, колкото са представяни в медиите. Играл съм с много от тези играчи".

"Тях наистина ги е грижа за Юнайтед. Те обичат клуба, тези които познавам. Те отчаяно искат да се представят добре, но те напълно загубиха вяра и самочувствие. И това е още едно от нещата,които костваха скъпо на Мойс".

"Тези играчи бяха шампиони преди 9 месеца, но спадът е меко казано изненадващ. Да отидеш от първо място до трето или четвърто може би щеше да е приемливо в преходен сезон. Но да слезеш до седмо място... В неделя ги гледах на "Гудисън Парк", а три седмици по-рано срещу Ливърпул и в тях нямаше абсолютно нищо. А за мен това е последното нещо, което може да стане при играч на Юнайтед. Така че играчите трябва да поемат отговорност, но и мениджърът трябва да поеме отговорност."