Бившият мениджър на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън е изиграл важна роля при уволнението на Дейвид Мойс от клуба, пише "Дейли Меил".

Според информации на изданието легендарният наставник на "Червените дяволи" се е срещнал с хора от ръководството на клуба в хотел, в Манчестър, в неделя вечерта.

Те са обсъдили ситуацията в отбора и бъдещето на Мойс, като сър Алекс е дал своето съгласие неговият сънародник да бъде уволнен. Именно именитият шотландец бе в основата екс-наставникът на Евертън да поеме отбора през лятото. Той го посочи като негов дългосрочен наследник, но през този сезон Юнайтед се представя катастрофално слабо и чупи редица антирекорди.

Новината, че Фъргюсън е снел толкова рано доверието си от Мойс шокира феновете на отбора, но е разбираемо, че шотландецът е осъзнал, че е направил грешка, че е препоръчал именно него за негов наследник, пише още изданието.

Бившият изпълнителен директор на Юнайтед Дейвид Гил, както и легендарният сър Боби Чарлтън също са били от хората, които са имали пръст в уволнението на Мойс, тъй като и те са били на въпросната тайна среща.

Междувременно пък въпреки грешката си при избора на негов наследник сър Алекс ще има думата и за новия постоянен мениджър на отбора.

Засега отборът ще бъде воден от Райън Гигс до края на сезона, но едва ли клубната легенда ще получи постоянен договор. Фаворит за поста се очертава, според медиите в Англия, холандецът Луис ван Гаал.

Той напуска националния отбор на Холандия след Мондиала и ще бъде свободен да поеме отбора. Споменава се и името на Юрген Клоп, но той обяви, че няма намерение да напуска Борусия Дортмунд.

Според последни информации ръководството на Юнайтед ще се консултира със сър Алекс, докато преговорите с холандския специалист продължават. Шотландецът ще бъде помолен да одобри назначението на Ван Гаал и на практика отново ще има силна дума при избора на мениджър.

Настоящият вицепрезидент Ед Уудуърд ще се консултира с всички членове на управителния съвет преди назначението на новия постоянен мениджър, като сред тях е и сър Боби Чарлтън.