Луис ван Гаал официално започна престоя си начело на Манчестър Юнайтед. Днес той бе представен в клуба от Сър Боби Чарлтън и даде първата си официална пресконференция.

На нея той обсъди почти всички теми от целите на отбора за новия сезон, през плановете за селекцията и сравненията със Сър Алекс Фъргюсън.

"Миналия сезон бяхте седми, така че не сте най-големия клуб на света. Трябва да се докажеш. Но по целия свят хората говорят за Манчестър Юнайтед, това е разликата", коментира Ван Гаал.

"Поради тази причина това е голямо предизвикателство и затова избрах този клуб. Бях треньор в Барселона, Аякс и Байерн Мюнхен, които са номер едно в своите държави. Сега съм в Манчестър Юнайтед, който е номер едно в Англия".

"Никога не съм работил във Висшата Лига и това е голямо предизвикателство. Когато работих в Барселона, това беше най-доброто първенство. Когато работих в Германия, това беше най-доброто първенство. Сега работя тук, може би това е най-доброто първенство".

В миналото Ван Гаал бе направил изказване, че "почивките са за лигльовци" и сега остана верен на думите си, като незабавно след края на световното първенство дойде в Манчестър.

"Когато има предизвикателство, не мога да го оставя.  Това също е почивка за мен, защото обичам да работя".

Макар да нямаше почти никакво време да се запознае с нещата в клуба, холандецът веднага изтъкна един проблем и това според него е натовареността на тренировъчния комплек Карингтън.

"Невероятно е колко много хора работят за една и съща кауза. Това е също и семейство и всички са горди да работят за Манчестър Юнайтед".

"Това чувство е прекрасно. Но тренировъчният комплекс има нужда от малко повече интимност и аз вече поисках това".

"Защото сега е отворен терен и има прекалено много вятър, а вятърът не винаги е приятел на играчите и футбола. Така че трябва да направим нещо по въпроса. Но комплексът е фантастичен".

По отношение на селекцията Ван Гаал намекна, че може да има нови трансфери. Същевременно той призна, че привличането на Андер Ерера и Люк Шоу е станало с неговото одобрение.

"Методите ми винаги са еднакви - искам да видя играчите, с които разполагам в момента. Искам да видя в първите няколко седмици какво могат да направят. Може би след това ще купя други играчи".

"Шоу и Ерера вече бяха в списъка. Дадох съгласието си, защото ги харесвам. Искам да видя сегашните играчи да се представят с моята философия".

"Познавам всички играчи и как те играят, но това е под философиите на Мойс, Фъргюсън и Ходжсън. Искам да видя как се представят според моята философия. Имаме нужда от тренировки. Ще изчакаме месец и ще видим дали ще купим друг играч".

"Играчите се връщат в различни етапи и няма да са готови да играят. Това е трудното след световно първенство. Но трябва да сме внимателни, защото не може да претренираш играчите".

Относно целите пред отбора за новия сезон Ван Гаал отказа да се ангажира с нещо конкретно.

"Ще дам най-доброто от себе си, но не мога да дам прогнози. Това е най-големият клуб на света. Когато погледнете кариерата ми, може да видите какво съм спечелил. Бъдещето ще покаже дали ще успея отново".

По отношение на капитанската лента Ван Гаал също отказа да посочи кой ще бъде титулярен капитан в отсъствието на Райън Гигс и Рио Фърдинанд. Очакванията са това да бъде Робин ван Перси, който бе избран от Ван Гаал за капитан на Холандия, но треньорът не бърза да съобщи решението си.

"Всички играчи са възможни кандидати за капитан. Но трябва да ги опозная. Ролята на капитана е много важна и затова имам нужда от време. В миналото се е случвало да нямам време и да правя прибързани решения, което не винаги е добре. Затова сега ще изчакам, защото ролята на капитана е много важна".

Накрая Ван Гаал разкри, че предстои да се срещне със Сър Алекс Фъргюсън, за да обсъдят на спокойствие бъдещето на клуба.

"Той ми се обади да ме поздрави и говорихме за чаша кафе. Винаги сме били поканени от УЕФА и винаги излизахме на чаша вино. Така че ще изпия чаша вино с него, по-хубавото вино"

"Репутацията ми в медиите не е справедлива. Медиите предпочитат да показват агресивната част от характера ми. От 39-годишна възраст съм треньор на Аякс и досега не съм се променил. Авторитарен и силна личност не са едно и също, хората мислят, че е".

"Сър Алекс също има силна философия. Той винаги е затвърждавал това с много титли. Надявам се да започна с такава философия. Аз съм демократичен. Аз изпитвам емпатия към човешките чувства и имам силна личност".