Маркос Рохо премина в Манчестър Юнайтед и стана четвъртият аржентинец, сложил фланелката на Червените дяволи.

"Верон навремето ми разказа какво е да играеш в Юнайтед", сподели бившият защитник на Естудиантес (Ла Плата).

Именно Хуан Себастиан Верон беше първият аржентинец в историята на клуба от "Олд Трафорд". През 2001 г. той премина в Юнайтед от Лацио срещу 56,6 млн. долара, което по онова време беше най-голямата трансферна сума, плащана някога от английски клуб.

Но за "Малката Вещица" Верон престоят при Червените дяволи не се разви по най-добрия възможен начин. Беше му трудно да свикне с по-високото темпо във Висшата лига (той се представяше по-добре в ШЛ), където не разполагаше с толкова време и пространство, както в Италия. В началото на втория му сезон напрежението върху него беше огромно и той подобри представянето си значително.

После обаче една контузия го извади от строя за по-голямата част от решителната фаза на сезона. Това накара английските журналисти да оплюят Верон, който по принцип бе смятан за един от най-добрите футболисти в света. Сър Алекс Фъргюсън го защити ("Той е голям играч, а вие сте пълни идиоти"), но в крайна сметка Малката Вещица бе продаден на Челси. Вестник "Таймс" пък го постави сред 50-те най-неуспешни трансфера в историята на английското първенство.

През юни 2004 г. на "Олд Трафорд" акостира друг аржентинец. Габриел Хайнце премина от ПСЖ в Юнайтед срещу 11,47 млн. долара. Той дебютира четири месеца по-късно с гол срещу Болтън (2:2) и набързо си спечели титулярното място като ляв бек, както и място в сърцата на феновете, които го поздравяваха със скандирания "Аржентина, Аржентина".

Във въпросния сезон Хайнце бе избран за футболист №1 на Юнайтед. Травмите обаче застигнаха и него, и той отстъпи мястото си на Патрис Евра и се премести в центъра на отбраната, където също се представи на ниво.

Тогава обаче Хайнце направи всичко възможно, за да накара феновете на Юнайтед, които го обожаваха, да го намразят. Той се скара с Фъргюсън и поиска да премине в Ливърпул, големия съперник на манчестърци. Шотландецът отказа и накрая защитникът се озова в Реал М.

По-късно Хайнце призна, че е допуснал грешка и повечето запалянковци на Червените дяволи му простиха: "Конфликтът с Фъргюсън е сред малкото неща в кариерата ми, за които съжалявам. Импулсивен съм и имам силен характер. На моменти това ми създаваше проблеми, както стана и когато напуснах Юнайтед".

Третият аржентинец в Юнайтед пък беше Карлос Тевес, дошъл от Уест Хем. Карлитос набързо стана идол на "Олд Трафорд" благодарение на головете си, всеотдайната си игра и спечелените трофеи (за два сезона той стана два пъти шампион на Англия, спечели Купата на Лигата, Шампионската лига и световното клубно първенство).

Тевес обаче имаше проблеми с шефовете на клуба заради поведението си извън терена. През 2009 г. той отказа да поднови договора си и премина в Манчестър Сити. Запалянковците на Юнайтед побесняха, набедиха го за сребролюбец и никога не му простиха този трансфер.

Сега наред е Маркос Рохо. Той не може да се мери като популярност с Верон и Тевес и привличането му донякъде разочарова привържениците на Юнайтед, които очакваха по-гръмки имена (като например Матс Хумелс). Желанието му да играе именно с екипа на Червените дяволи обаче е добра предпоставка той да успее да ги спечели на своя страна.

Мануел Хиасио, Goal.com