Уейн Руни бе назначен за новият капитан на Англия след оттеглянето на Стивън Джерард от националния отбор след края на световното първенство.

Това реши селекционерът на "Трите лъва" Рой Ходжсън, след като обяви избраниците си за предстоящата контрола срещу Норвегия на 3 септември и квалификационния мач за Евро 2016 с Швейцария на 8 септември.

Така в рамките на само две седмици Руни получи втора лента, след като в средата на август Луис ван Гаал го направи капитан и на Манчестър Юнайтед.

"Да бъда капитан на Англия е сбъдната мечта за мен лично и разбира се, за моето семейство. Това е нещо, което съм изключително горд да направя", написа той в изявление на личния си сайт.

"Като дете винаги обичах случаите, в които мога да гледам големи мачове на Англия по телевизията. Тогава имах огромна амбиция да играя за страната ми. Сега, да бъда назначен за капитан е извън най-смелите ми мечти".

"Благодаря на Рой и екипа за това, че имат доверието в мен да ми поверят задачата. Възнамерявам да говоря и със Стивън Джерард за различни аспекти на ролята. Ние имахме страхотни отношения от първия момент, в който играхме заедно за нашата страна до последния мач в Бразилия. Сигурен съм, че ако някога имам нужда от съвет, той ще е насреща".

Самият Рой Ходжсън коментира:

"Мислих много, но Уейн е очевидният избор. Той го заслужава. Той е бил капитан на Англия в миналото и има тази отговорност в Манчестър Юнайтед. Имах дълъг разговор с него и той е готов да приеме напрежението, което носи капитанската лента на Англия".

Същевременно Ходжсън извика четирима дебютанти в отбора. Това са 19-годишния защитник на Арсенал Калъм Чембърс, 24-годишният халф на Нюкасъл Джак Коулбак, 24-годишният защитник на Тотнъм Дани Роуз и също 24-годишният халф на Астън Вила Фабиан Делф.


Ето и съставът на Англия:


Вратари: Фрейзър Форстър (Саутхямптън), Бен Фостър (УБА), Джо Харт (Ман Сити)

Защитници: Лейтън Бейнс, Фил Джагиелка, Джон Стоунс, (Евертън), Гари Кейхил (Челси), Калъм Чембърс (Арсенал), Фил Джоунс (Ман Юнайтед), Дани Роуз (Тотнъм)

Полузащитници: Джак Коулкабк (Нюкасъл), Фабиан Делф (Астън Вила), Джордън Хендерсън, Рахим Стърлинг, (Ливърпул), Джеймс Милнър (Ман Сити), Алекс Окслейд-Чембърлейн, Джак Уилшър (Арсенал), Андрос Таунзенд (Тотнъм).

Нападатели: Рики Ламбърт, Даниел Стъридж (Ливърпул), Уейн Руни, Дани Уелбек (Манчестър Юнайтед)