Ван Гал трябва да докаже, че е гениален

Не е нужно да си тактически гений, за да купиш Радамел Фалкао и Анхел ди Мария. Всеки фен на Юнайтед би могъл да го направи. Виж, да се стегне отбраната на тима – това е съвсем друга работа. По това ще си проличи дали Ван Гал наистина е гениален.

Всички видяха, че Червените дяволи са на светлинни години от състоянието, в което трябва да бъдат. Очевидно е, че им липсват класни защитници. Клубът сам си създаде огромен проблем, като не привлече класен бранител.

Юнайтед не бе ангажиран в Шампионската лига през седмицата и имаше време да отработи взаимодействията в защитата. С две думи, Червените дяволи нямат никакво извинение. Да пуснеш пет гола срещу новак – това е пълен кошмар.

В началото на сезона мнозина критикуваха Ван Гал, че залага на схема с трима отзад. Дори с четирима защитници обаче Юнайтед пусна пет гола. Това показва, че основният проблем далеч не е тактическата постройка.

Но това, че Червените дяволи имат затруднения, не бива да омаловажава успеха на Лестър. Лисиците се представиха великолепно и още в самото начало се показаха корав съперник срещу някои от най-големите клубове в страната. Феновете им вероятно са в абсолютен екстаз.

Лампард сигурно е на седмото небе

Той отказа да отпразнува попадението си срещу Челси, но нека това не ви заблуждава. Франк Лампард сигурно е бил най-щастливият човек в съблекалнята на Сити след мача.

Той е машина за голове. Ако не е искал да се разпише срещу бившия си тим, тогава какво търсеше в наказателното поле?

Лампард е довел до съвършенство умението да нахлува в пеналта в точния момент. Всеки път, когато го прави, отстрани изглежда, че е нещо елементарно. Франк привлича топката като магнит, но не става дума за късмет. Той го е постигнал с много работа в тренировките.

Лампард е най-големият реализатор сред халфовете, който някога е играл във Висшата лига и може би дори е №1 в света в това отношение.

Това, че вкара на Челси, едва ли го е притеснило. Той е професионалист и роден победител.

Статичните положения убиват Ливърпул

Ясно беше, че без Луис Суарес Ливърпул няма да вкарва чак толкова много голове. Лошата новина за Брендън Роджърс е, че червените продължават да допускат прекалено много попадения в собствената мрежа.

През 2014 г. те са получили вече 35 гола в шампионатни мачове и са успели да запазят мрежата си суха само шест пъти. Това е крайно недостатъчно.

Съперниците надушват притеснението, а статичните положения се превръщат в някаква фобия за Ливърпул.

Това е нещо, което трябва да бъде поправено на тренировъчното игрище. От друга страна, възможно е Роджърс и играчите му да се престарават. Когато се концентрираш прекалено много върху някоя слабост, можеш да си навредиш изключително много, защото започваш да мислиш за недостатъците, а не за положителните си черти.

Така или иначе, в момента защитата на Ливърпул сякаш се парализира при всеки корнер и фаул. От началото на миналия сезон досега те са допуснали много повече попадения след статични положения (16), отколкото най-добрите отбори във Висшата лига – Ман Сити (8) и Челси (11).

Джейми Реднап, „Дейли Мейл“

Авторът е бивш футболист на Ливърпул и английски национал. Материалът е преведен със съкращения