Манчестър Юнайтед спечели изключително важна победа с 2:1 като гост на Арсенал в мач от 12-я кръг на английската Висша Лига, игран на стадион "Емиратс".

Домакините имаха тотално превъзходство през първото полувреме, но направиха няколко уникални пропуска.  Юнайтед някак оцеля, а след почивката късметът отново бе на страната на гостите, които откриха с огромна доза късмет.

Войчех Шчесни направи неразчетено излизане, след което Антонио Валенсия нанесе удар и след рикошет в Киерън Гибс топката влезе в мрежата.

Арсенал опита да натисне, но Давид де Хеа спаси удари на Алексис и Касорла. Пет минути преди края пък Уейн Руни реши мача  с втори гол след бърза контраатака.

В даденото от съдията 8 минути допълнително време Оливие Жиру върна един гол, но за повече нямаше време.

Така тимът на Луис ван Гаал излезе на 4-та позиция с 19 точки. Арсенал пък продължава да има едва една победа срещу Манчестър Юнайтед в 15 поредни мача.



В 3-та минута Алексис за малко да получи чиста възможност след колеблива изява на последния в защита Антонио Валенсия, но все пак в крайна сметка еквадорецът се поправи.

Само две минути по-късно Арсенал имаше чудесна възможност. Алекс Окслейд-Чембърлейн се вряза остро от крилото и изведе Дани Уелбек зад защитата, но той от малък ъгъл не можа да преодолее вратаря. След центрирането от получилия се корнер Пер Мертезакер стреля с глава, но покрай вратата.

Чембърлейн бе много активен и центрира добре от дясното крило, след което Уелбек стреля с глава над напречната греда.

Арсенал имаше сериозно преимущество в този момент. Джак Уилшър се отличи с чудесен солов рейд, накрая на който отправи опасен удар от границата на наказателното поле, но Давид де Хеа спаси. След това и Уелбек стреля от двайсетина метра, но не затрудни вратаря.

Натискът на "Артилеристите" обаче бе сериозен и доведе до чисто положение в 16-та минута. Де Хеа не изчисти добре топката, тя бе пресечена от Дани Уелбек пред наказателното поле и той изведе връхлитащия Джак Уилшър абсолютно сам срещу вратаря. Халфът обаче си поведе топката и продължи прекалено дълго, след което от два метра стреля в тялото на Де Хеа.

Пет минути по-късно домакините имаха нова златна възможност. Окслейд-Чембърлейн бе изведен на скорост зад защитата и изпревари Де Хеа за топката, заобиколи го, но след това испанецът успя да се хвърли и да блокира удара към мрежата.

Първия    т опасен удар на гостите бе в 35-та минута, когато Анхел Ди Мария стреля диагонално от дясното крило, но топката мина покрай вратата. Малко след това Юнайтед имаше опасна контраатака чрез Ди Мария, който поднесе пред наказателното поле за Уейн Руни, но той се забави с удара, а след това бе блокиран с решителен шпагат от защитник.

Последва нелош период за гостите, в който те спечелиха няколко корнера. След един от тях топката дойде перфектно за волето на Крис Смолинг, но той само на два метра пред вратата не уцели топката.

В 43-та минута Арсенал имаше чудесна възможност след корнер. Рамзи улови на втората греда и поднесе назад към Дани Уелбек, който с гръб към вратата нанесе изненадващ удар с пета, но покрай гредата.

В началото на второто полувреме се стигна до поредна ситуация след центриране от корнер, при която топката дойде към Мертезакер и той стреля от воле с десния крак, но над вратата.

След скоростна контраатака на Арсенал Джак Уилшър бе брутално фаулиран от Пади Макнеър. Съдията дори не отсъди фаул, но впоследствие се оказа че халфът не може да продължи игра и бе заменен принудително от Санти Касорла.

Само минута след излизането на Уилшър Юнайтед откри резултата с огромна доза късмет. След дълбоко центриране към втората греда Шчесни излезе неразчетено и се сблъска в Киерън Гибс. Двамата паднаха на земята и Антонио Валенсия стреля към вратата. Ударът беше много неточен, но удари в тялото лежащия на земята Гибс и топката влетя в мрежата.

При тази ситуация ударът срещу Арсенал бе двоен, тъй като се оказа, че Шчесни е пострадал от сблъсъка с Гибс и се наложи да бъде заменен принудително от третия вратар Емилиано Мартинес.

Арсенал се опита да наложи натиск, но без Уилшър той далеч не бе толкова ясно изразен. Все пак Окслейд Чембърлейн продължи да е активен по крилото и след негов пробив и центриране Алексис нанесе опасен удар с глава, но Де Хеа направи чудесно спасяване на голлинията.

Пет минути по-късно Уелбек свали с глава пред наказателното поле за Касорла и той стреля силно, но близо до Де Хеа и това позволи на вратаря да спаси.

Арсенал имаше удобна възможност да стреля от пряк свободен удар, но Алексис прати топката над вратата. Последната смяна на Арсен Венгер бе да пусне възстановения Оливие Жиру на мястото на Арън Рамзи. И французинът веднага се отчете с удар с глава след центриране от корнер, но над вратата.

"Артилеристите" бяха хвърлили всичко в атака, но бяха оголили напълно защита и пет минути преди края закономерно бяха наказани с втори гол. След грешно подаване пред наказателното поле на Юнайтед се получи контраатака и Анхел ди Мария и Уейн Руни се оказаха срещу единствено Начо Монреал. Аржентинецът лесно изведе нападателя сам срещу вратаря и той хладнокръвно го прехвърли.

Заради двете контузии съдията даде 8 минути продължение. Арсенал се бе изнесъл вече тотално напред и така в 93-та минута след корнер се получи невероятна контраатака за Юнайтед. Руни изпревари Касорла за топката и изведе Ди Мария абсолютно сам зад защитата, като аржентинецът имаше поне 10 метра аванс пред всички играчи на Арсенал. Той напредна срещу Мартинес и можеше да направи каквото си иска, но копващия му удар над вратаря мина покрай вратата.

И само две минути по-късно интригата се върна, тъй като Арсенал намали резултата. Оливие Жиру получи топката пред наказателното поле при наглед безопасна позиция. Той обаче нанесе изненадващ топовен удар към горния ляв ъгъл на вратата и изненада Де Хеа.

 

Арсенал - Манчестър Юнайтед 1:2

0:1 Гибс 55 а.г.
0:2 Руни 85
1:2 Жиру 95


Арсенал: Шчесни (58 Мартинес), Гибс, Мертезакер, Монреал, Чембърс, Артета, Уилшър (55 Касорла), Рамзи (76 Жиру), Окслейд-Чембърлейн, Алексис, Уелбек

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Шоу (16 Йънг (89 Флетчър)), Блакет, Смолинг, Макнеър, Валенсия, Карик, Фелаини, Ди Мария, Руни, Ван Перси (75 Уилсън)